China

China lanceert voor het eerst satellieten vanaf een schip
16 september 2020 - China heeft dinsdag negen satellieten gelanceerd vanaf een schip in de Gele Zee. De LM-11 raket bracht satellieten die foto's en video's van de aarde maken in de ruimte.
 
(foto CNSA)
China lanceert nieuw type ruimteschip met nieuwe raket
5 mei 2020 - Een Lange Mars 5B (LM 5B) raket heeft een nieuw type bemand ruimtevaartuig gelanceerd. Het was ook de eerste vlucht van dit type raket. Het nieuwe, nog naamloze, ruimteschip heeft plaats voor zes astronauten en zal de driepersoons Shenzhou gaan vervangen. Het zal worden gebruikt om astronauten naar het toekomstige ruimtestation Tiangong-3 (Hemels Paleis) te brengen en voor missies naar de maan. De LM 5B zal volgend jaar ook de eerste module van het ruimtestation lanceren.


TV beeld: CCTV

Lancering Chinese LM-7A raket mislukt
16 maart 2020 - De Chinese regering heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de mislukking van de lancering vanaf de Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Hierbij ging de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet verloren die nieuwe technologie moets testen.
Shenzou 9 gekoppeld aan Chinees ruimtestation
Beijing, 18 juni 2012 - Het Shenzou 9 ruimteschip is vanochtend automatisch gekoppeld aan het Chinese ruimtestation Tiangong-1. De drie ruimtevaarders gingen enkele uren later het station binnen. De Shenzou 9 werd zaterdagmiddag gelanceerd vanaf de basis Jiuquan. De bemanning bestaat uit Jing Haipeng, Liu Wang and Liu Yang (de eerste vrouw).

 
China vervroegt lancering naar ruimtestation
Beijing, 9 juni, China heeft de lancering van de bemande Shenzou-9 vervroegd naar half juni. Vandaag werd de LM-2F raket naar het lanceerplatform gereden. (zie foto hiernaast) De bemanning, waaronder voor het eerst een vrouw, zal voor het eerst koppelen met China's ruimtestation Tiangon-1. Nog niet zo lang geleden konden Chinese vrouwen geen astronaut (of Taikonaut zoals ze daar heten) worden.
 
Shenzou-7 veilig op aarde geland
28 september 2008 - De bemanning van de Shenzou-7 is vannacht veilig op aarde teruggekeerd. China wil nu in 2011 een eigen ruimtestation lanceren.

China voert eerste ruimtewandeling uit
27 september 2008 - De ruimtevaarder Zhai Zhigang heeft vanochtend als eerste Chinees een ruimtewandeling uitgevoerd. Deze duurde 14 minuten, een stuk korter dan het geplande half uur. Zhigang droeg een Chinees Feitian ruimtepak, maar de Chinezen hebben ook drie Russische Orlan pakken gekocht. Op de foto is in het luik Liu Boming te zien, die een Orlan pak droeg. Verder dan het luik ging hij niet.

.

China lanceert bemande missie - morgen ruimtewandeling
25 september 2008 - Om 15.10u Nederlandse tijd is de Shenzou 7 gelanceerd met aan boord drie Taikonauten. Het is de derde bemande Chinese ruimtevlucht. Morgen staat de eerste Chinese ruimtewandeling op het programma.


De bemanning van de Shenzou 7.(foto's: Xinhua)

De lancering van de Lange Mars 2F raket
China bouwt nieuwe raket 
Beijing, 2 maart - China ontwikkelt een nieuwe zware raket die in 2014 zijn eerste vlucht zal maken. De Lange Mars 5 zal maar liefst 25 ton kunnen lanceren vanaf de nog te bouwen lanceerbasis Wenchang op het eiland Hainan. De zwaarste raket die China nu heeft, kan ruim 9 ton in de ruimte brengen. De nieuwe raket zou oorspronkelijk al in 2010 klaar moeten zijn.
Chinese ruimtewandeling in 2008
6 maart 2007 - Qi Faren, de hoofdontwerper van het Chinese ruimtevaartbureau heeft aangekondigd dat een taikonaut in 2008 een ruimtewandeling zal maken. De Shenzou 7 zal volgend jaar een vlucht van vijf dagen maken met drie bemanningsleden. De vlucht zal niet tijdens de olympische spelen zijn.

Rechts: Zo zal de eerste Chinese ruimtewandeling er ongeveer uit gaan zien.

 

China onthult maankarretje
1 november 2006 - China wil in 2020 monsters van de maanbodem ophalen en naar de aarde sturen. Op een lucht- en ruimtevaartbeurs in Zhuhai werd een karretje getoond dat hiervoor gebruikt zal worden.
>Zie foto rechts.

China gaat ook in ruimtetoerisme
20 oktober 2006 - China wil in de nabije toekomst ook ruimtereizen voor toeristen aanbieden. Dat heeft het hoofd van het Chinese ruimtevaartbureau CNSA, Sun Laiyan, deze week aangekondigd.
 

China's maankarretje

China wil zware raket in 2010
6 april 2006- De adjunct-directeur van het Chinese ruimtevaartbureau heeft tijdens een recent bezoek aan de VS aangekondigd in 2010 een nieuwe "niet vervuilende raket" te zullen lanceren met een capaciteit van 25 ton naar een lage omloopbaan. Met zo'n raket zou een missie rond de Maan mogelijk worden.
China vervroegt en wijzigt ruimtestation
21 februari 2006- Het lijkt erop dat China al in 2010 een ruimtestation zal lanceren. Het station zou acht ton wegen en twee koppelingspoorten hebben. Het kan met de bestaande Lange Mars 2F raket gelanceerd worden. De ontwikkeling van een zwaardere raket schijnt vertraagd te zijn.

China zet eerste stap richting Maan
10 januari 2006- China is begonnen met de bouw van een maansonde, de Chang'e, en de bijbehorende draagraket. De Chang'e moet in april volgend jaar naar de Maan vertrekken. 

Change'e maansonde

      

     Aan boord Shenzou-6        De lancering
Rusland helpt China met maanmissie
11 november 2005 - Rusland is bereid China te helpen met een maanmissie zo heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau deze week aangekondigd.
China stuurt drie taikonauten de ruimte in
4 november 2005 - China wil al begin 2007 een volgende ruimtevlucht met drie ruimtevaarders lanceren. Tijdens die vlucht zal ook een ruimtewandeling uitgevoerd worden. Hierna willen de Chinezen met twee raketten onderdelen van een ruimtestation lanceren.
China lanceert twee taikonauten
12 oktober 2005 - Ondanks dreigend uitstel wegens koude en sneeuw heeft China vannacht de Shenzou-6 gelanceerd. Het is de tweede bemande vlucht van de Chinezen. Over vijf dagen landen Fei Junlong en Nie Haisheng weer op Aarde. 
China wil ook vrouwen in de ruimte.
26 juli 2005 - Over vijf jaar moet de eerste Chinese een ruimtevlucht maken, zo maakte het hoofd van het bemande ruimtevaartprogramama, Hu Shixiang, vandaag bekend. Behalve piloten komen nu ook wetenschappers in aanmerking omdat hieraan in de toekomst behoefte zal zijn. Eerder kwamen Chinese vrouwen niet in aanmerking voor een ruimtevlucht.
2005-2020 Bureau de Toekomst HOME