Ruimtestation ISS

Huidige bemanning: 
Expeditie 63:

Chris Cassidy (commandant)  Anatoly Ivanishin, Ivan Vagner.

real-time positie

Webcam

Zo was je je haar in de ruimte
 

 Ontvang melding als ISS te zien is

Zoektocht naar benzeen in ISS gaat in juli verder
25 juni 2020 - De lucht in het ruimtestation ISS is sinds 20 mei vervuild met het kanker-  verwekkende benzeen. De zoektocht naar de bron moest worden gestaakt toen een luchtkwaliteit-monitor stuk ging. Eind juli zal een nieuwe bezorgd worden door het Russische ruimtevrachtschip Progress MS-15.
Crew Dragon gekoppeld aan ruimtestation
1 juni 2020 - De Crew Dragon is zondagmiddag om 16.16 u gekoppeld aan het ISS. Daarmee is de bemanning van het ruimtestation uitgebreid naar vijf personen.  Op hun terugreis zullen de astronauten de vlag meenemen die werd werd achtergelaten door de bemanning van de Space Shuttle Atlantis (STS-135) met onder andere Doug Hurley zelf.

rechts:
De Dragon nadert het ISS. (foto NASA)
Bemanning ISS uitgebreid naar zes leden
29 mei 2009 - De Sojoez TMA-15 is vanmiddag om 14.34u feilloos gekoppeld aan het ruimtestation. Om 16.14 u werd het luik geopend en werden Frank de Winne en zijn collega's welkom geheten door de al aanwizige ISS bemanning.

De missie van Frank de Winne heet OasISS en heeft een eigen website (Engelstalig), klik hier

 
Frank de Winne vertrokken naar ruimtestation
27 mei 2009 - Rusland heeft vanmiddag de Sojoez TMA-15 gelanceerd. Aan boord de Belgische astronaut Frank de Winne die als eerste Europeaan commandant van het ISS zal worden. Vrijdagmiddag zal de Sojoez aan het ruimtestation koppelen. Daarmee wordt de bemanning van het ISS permanent uitgebried tot zes leden.

Op de foto van links naar rechts: Robert Thirsk (Canada)   Frank De Winne (ESA) en Sojoez-commandant Roman Romanenko (Rusland).

 
Progress koppelt aan ruimtestation
13 februari 2009 - De Progress M-66 is vanochtend gekoppeld aan het ISS. Het vrachtschip werd dinsdag gelanceerd. De Progress brengt onder andere een nieuw Orlan-MK computergestuurd ruimtepak mee.
Zie foto rechts.
(Foto: Nicolas Pillet)
 
Astronauten ISS vervangen experimenten
23 december 2008 - De astronauten Mike Fincke en Yury Lonchakov hebben gisteren tijdens een ruimtewandeling enkele experimenten vervangen aan de buitenkant van het station. Ze hebben op het Russische deel een apparaat aangebracht dat het elektromagnetisch veld  moet meten. Dit wordt ervan verdacht de storing te hebben veroorzaakt in twee Russische Sojoez schepen. Bij beide werkten de plofbouten niet goed die de landingscapsule van de rest van de Sojoez moesten scheiden. Dit veroorzaakte een steile landing waarbij de bemanningen aan hoge G-krachten werden blootgesteld.
(zie archief oktober 2007)
Sojoez gekoppeld aan ISS - WC weer kapot
14 oktober 2008 - De Sojoez TMA-13 is vanochtend gekoppeld aan het ruimtestation. Sinds zaterdag is de WC in het Russische deel van het ISS stuk, wardoor de astronauten van het toilet in de Sojoez gebruik moeten maken.
Nieuwe bemanning onderweg naar ruimtestation
12 oktober 2008 - Vanochtend is de Sojoez TMA-13  opgestegen met aan boord de Amerikaan Michael Fincke, de Rus Yury Lonchakov en de Amerikaanse ruimtetoerist Richard Garriott. Hij zal op 23 oktober weer op aarde landen. De andere twee blijven aan boord van het ISS en lossen Volkov en  Kononenko af. 
     
  Fincke, Garriott en Lonchakov. (foto's NASA)
Japanse module gekoppeld aan ISS
5 juni 2008 - De Japanse astronaut Akihiko Hoshide is gisteravond als eerste het nieuwe Kibo laboratorium binnengegaan. Het is het tweede en grootste deel van het Japanse lab dat dinsdagnacht is vastgemaakt aan het ISS. Twee astronauten, waaronder Hoshide klaarden de klus tijdens een ruimtewandeling. De nieuwe robotarm tilde het lab uit het laadruim van de shuttle. Ook heeft een van de astronauten het toilet gerepareerd. Op de foto rechts heeft Hoshide een welkomsttekst boven de ingang gehangen.
 
Bemanning ISS kampt met kapotte WC
27 mei 2008 - Het toilet aan boord van het ruimtestation is defect. Dat meldde de bemanning vandaag. Ze moeten zich behelpen met zakjes, net als vroeger tijdens het Apollo-tijdperk. Gelukkig zal de space shuttle, die zaterdag naar het ISS vertrekt, reserve-onderdelen meenemen voor reparatie. Later dit jaar zal een extra WC gelanceerd worden in verband met de toekomstige verdubbeling van het aantal bemanningsleden van het ISS.
Bouw Russisch deel ISS vijf jaar vertraagd
11 april 2008 - De bouw van een Russische module voor het ruimtestation loopt vijf jaar vertraging op. De oorzaak is een gebrek aan geld. Dat meldde directeur Lopota van de rakettenfabriek Energia gisteren. Rusland zal de overige deelnemende landen vragen om de levensduur van het station te verlengen van 2015 tot 2020. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk want anderhalf jaar geleden wilde Rusland het ISS nog in 2015 slopen om een eigen station te bouwen.
(zie het bericht onderaan deze pagina)
Eerste Koreaanse astronaut klaar voor lancering
7 april 2008 - De bemanning van de Sojoez TMA-12 is klaar voor de lancering naar het ruimtestation ISS. Onder hen bevindt zich de eerste Koreaanse astronaut: Yi So-yeon. De Sojoez wordt morgen om 13.16 u gelanceerd.

Yi is met haar 29 jaar de jongste astronaut uit de geschiedenis! Ze heeft pas twee weken geleden haar doctorstitel behaald in de biomechanica.

Foto rechts: De Koreaanse Yi So-yeon .

bekijk de video van de voorbereidingen (Engels).

 
Nieuwe ISS-module klaar voor gebruik
27 november 2007 - De nieuwe Harmony-module van het ruimtestation is klaar voor gebruik. Afgelopen zaterdag voerden commandant Peggy Whitson en haar collega Dan Tani een ruimtewandeling uit om diverse kabels en leidingen aan te sluiten. Dit was het derde uitstapje sinds de laatste shuttlevlucht. 

Foto rechts: Commandant Peggy whitson in actie.

Drukke tijden voor ISS bemanning
12 november 2007 - De drie astronauten in het ISS moeten hard werken om de voorbereidingen voor het koppelen van de Europese Columbus-module op tijd af te krijgen. Vrijdag voerden ze een ruimtewandeling uit om 40 kabels los te koppelen en vandaag verplaatsten ze het PMA-2 koppelstuk naar de Harmony module.
>Zie foto rechts
De PMA-2 wordt binnenkort naar zijn definitieve plek verhuisd. Doordat de bemanning van de laatste shuttlevlucht een gescheurd zonnepaneel moest repareren, is een deel van hun werk blijven liggen. Dit moeten de ISS astronauten nu zien in te halen.
Maleisiër onderweg naar ruimtestation
10 oktober 2007 - De eerste Maleisische ruimtevaarder is samen met een Rus en een Amerikaanse vertrokken naar het ISS. De Sojoez TMA-11 bracht het drietal in de ruimte. Muszaphar Shukor en Joeri Malentsjenko vergezellen Peggy Whitson die de eerste vrouwelijke commandant van het ruimtestation wordt. Zij heeft een kamtsja, een Kazachstaanse zweep, meegekregen om haar gezag te laten gelden. 

 

 
Blik in de Sojoez TMA-11 capsule. 
Rechtsboven commandant Peggy Whitson

ISS bemanning dumpt vat en verhoogt baan
24 juli 2007 - De bemanning van het ruimtestation heeft een vat met ammonia overboord gezet. Om te voorkomen dat het station hierdoor zelf geraakt wordt, en ter voorbereiding van de koppeling van de Progress M-61 die op 2 augustus gelanceerd wordt, is de baan van het ISS met 7 kilometer verhoogd. Het vat zal over 300 dagen bijna geheel in de atmosfeer verbranden.

Zie de foto rechts.
 
Ruimtetoerist Simonyi aangekomen in ISS
9 april 2007 - De Sojoez TMA-10 met aan boord ruimtetoerist Charles Simonyi is gekoppeld aan het ISS. Hij reisde mee met de kosmonauten Fjodor Yoerchikhin and Oleg Kotov. Hij keert op 20 april terug met de huidige ISS bemanning Mikhaïl Tyoerin en Miguel Lopez-Alegria.
Problemen tijdens ruimtewandeling
23 februari 2007 - De Russische kosmonaut Mikhail Tyurin kwam gisteren in de problemen tijdens een ruimtewandeling vanuit het ISS. De koeling van zijn Orlan pak werkte niet goed waardoor zijn vizier besloeg en hij het in de schaduw koud kreeg. Desondanks is het uitstapje geslaagd. Een vastzittende antenne van een Progress vrachtschip werd rechtgezet.
Rus slaat golfbal in baan om de Aarde
20 november 2006- Woensdagnacht 23 november zal de Russische kosmonaut Michael Mikhail Tyurin een mini-golfbal in een baan om de Aarde slaan. Deze zal na drie dagen in de dampkring verbranden. Tijdens de ruimtewandeling die hij samen met zijn Amerikaanse collega Michael Lopez-Alegria zal uitvoeren, zal verder een antenne rechtgezet worden en experimenten worden opgehaald.
Rusland wil ISS ontmantelen en eigen station
30 augustus 2006 - Rusland wil in 2015 het internationaal ruimtestation ontmantelen en een eigen station bouwen. Dit liet Vitaly Davydov, adjunct-directeur van het Russische ruimtevaartbureau weten. Het nieuwe station moet in een baan komen van waaruit heel Rusland gezien kan worden. Vanuit het ISS is dat slechts een tiende deel. Hoe de Russen het ISS willen slopen zonder toestemming van de andere deelnemende landen zei Davydov er niet bij.


Het ruimtestation in 2006

Europeaan maakt ruimtewandeling
29 juli 2006 - Donderdag om 15.55 uur zal ESA-astronaut Thomas Reiter beginnen aan een ruimtewandeling van zes en een half uur vanuit het ISS. Samen met Jeff Williams zal hij enkele experimenten aanbrengen en onderdelen voor de uitbreiding van het station. 
NASA overweegt stopzetten wetenschap in ISS
28 juli 2006 - De NASA overweegt om tot 2009 alle Amerikaanse wetenschappelijke experimenten aan boord van het ruimtestation te staken. Dit om 100 miljoen te besparen die het bureau tekort komt onder andere door schade veroorzaakt door de orkaan Katrina.
© 2005-2020 Bureau de Toekomst HOME