SpaceX

SpaceX Starship lancering verwacht op 30 november
23 november 2020 - De lancering van prototype Starship SN8 van de marsraket van SpaceX wordt verwacht op 30 november. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag voor het afsluiten van de weg langs het terrein. 1 en 2 december worden als extra data aangehouden. Intussen wordt er hard gewerkt aan de opvolgers: SN9 tot en met SN13! 

SpaceX Starship SN8 laat motor brullen vlak voor eerste testvlucht 
12 november 2020- SpaceX heeft de motor van Starship prototype versie SN8 laten proefdraaien. Dit gebeurde voor het eerst met gebruik van een zuurstoftank in de neuskegel. Deze is bedoeld om tijdens de landing gebruikt te worden. Een testvlucht naar 15 km hoogte wordt nu snel verwacht.

Musk: eerste onbemande Mars missie Starship in 2024
25 oktober 2020 - SpaceX wil over vier jaar haar eerste Starship naar Mars sturen, zei directeur Elon Musk onlangs in gesprek met Robert Zubrin van de Mars  Society. Inmiddels staat de eerste volledige versie van Starship (SN8, zie foto rechts) klaar voor een testvlucht naar 15 km hoogte. Deze wordt binnen een week of twee verwacht.
(
foto Wikimedia)

Starship SN5 maakt succesvolle eerste vlucht 
5 augustus 2020SpaceX heeft vannacht (Nederlandse tijd) een geslaagde proefvlucht naar 150 meter hoogte gemaakt met Starship prototype SN5. De 'raket' landde vlak naast het lanceerplatform. Dit is pas de tweede geslaagde vlucht met een Starship prototype. De vorige was augustus vorig jaar met de Starhopper. De volgende stap is een vlucht naar twintig kilometer hoogte.
Video
van de testvlucht

Crew Dragon met Bob en Doug veilig geland in Golf van Mexico
2 augustus 2020 - De Crew Dragon 'Endeavour' met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken is om 20.48 u vandaag veilig in de Golf van Mexico geland.
Motortest Starship versie SN5 succes
30 juli 2020 - SpaceX heeft vandaag de motor van Starship versie SN5 proef laten draaien. Een eerste proefvlucht naar 150 meter hoogte wordt binnen enkele dagen verwacht.
SpaceX verwacht testvlucht Starship prototype deze week
12 juli 2020 - SpaceX gaat maandag de motor van het SN5 testmodel testen. Als die test goed gaat, volgt donderdag al de eerste testvlucht naar 150 meter. 
SpaceX bouwt offshore lanceerplatform voor Starship

16 juni 2020 - SpaceX heeft bevestigd dat het drijvende lanceerplatforms gaat bouwen om het toekomstige Starship ruimteschip te lanceren en ook weer te laten landen. Starship ruimtehavens moeten 36 km uit de kust liggen voor een acceptabel geluidsniveau, liet directeur Elon Musk weten.
Eerste bemande vlucht van SpaceX Crew Dragon op 27 mei
18 april 2020- De eerste bemande vlucht van het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX is gepland op 27 mei. Dit liet de NASA zojuist weten. Voor het eerst in negen jaar zullen twee Amerikaanse astronauten, Robert Behnken en Douglas Hurley, in een eigen ruimteschip vertrekken naar het ISS.
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober.
Starship prototype ontploft tijdens druktest
29 februari 2020 - Voor de tweede keer is een Starship prototype van SpaceX ontploft tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De test was op het terrein van SpaceX in Boca chica (Texas). Op de video is te zien dat de onderkant van de tank het begeeft.
Maanreiziger zegt datingshow af
30 januari 2020 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft zich teruggetrokken uit de reality show waarmee hij op zoek zou gaan naar een vriendin om hem te vergezellen op een reis rond de maan aan boord van SpaceX's Starship. Hij heeft geen reden opgegeven.

Test reddingssysteem Dragon ruimteschip succes 

19 januari 2020 - SpaceX heeft zondag met succes een Falcon 9-raket gelanceerd voor de "in-flight abort-test" van hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. Tijdens de onbemande vlucht startte de Dragon zijn motoren en ontsnapte zo aan de Falcon raket, die even later, zoals gepland, explodeerde. De Dragon landde even later veilig in zee


Behnken en Hurley
tijdens een oefening (foto NASA).


Het moment waarop de Dragon loskomt van de raket.

2005-2020 Bureau de Toekomst HOME