Nieuwsarchief januari 2008

Messenger onthult 'spin' op Mercurius
Washington, 30 januari - De Messenger sonde heeft een spinvormige structuur ontdekt rond een krater in het Caloris-bekken. Wetenschappers hebben nog geen idee wat deze fascinerende structuur kan hebben veroorzaakt.
>Lees verder/FOTO
Astronauten vervangen motor zonnepaneel ISS
Washington, 30 januari - ISS commandant Peggy Whitson en haar collega Dan Tani hebben vandaag een succesvolle ruimtewandeling gemaakt. Ze vervingen een motor van een van de zonnepanelen en inspecteerden een beschadigd gewricht van een ander paneel.
Engeland wil eigen ISS modules
Londen, 17 januari - Britse ingenieurs dringen er bij hun regering op aan om twee woonmodules te bouwen voor het internationaal ruimtestation. Dit zou het ISS met 100 m3 uitbreiden. De zogenaamde HEM modules moeten na 2010 met een Sojoez-raket gelanceerd worden.
Wolken werpen schaduw op Mars
Parijs, 16 januari - De Europese Mars Express sonde heeft ontdekt dat er wolken in de marsatmosfeer drijven die een schaduw op de planeet werpen. De wolken bestaan uit vast CO2
>Lees verder/FOTO

Eerste foto van onverkend deel Mercurius
Washington, 16 januari - De Messenger-sonde heeft de eerste foto doorgeseind van het deel van Mercurius dat nog nooit in beeld is gebracht.
>Lees verder/FOTO
Messenger scheert langs Mercurius
Washington, 14 januari - De Amerikaanse sonde Messenger is vandaag op een afstand van 200 km langs Mercurius gevlogen. Het is de eerste scheervlucht op weg naar een baan om de planeet. De sonde moet daar in 2011 aankomen.
>Lees verder/FOTO

Mars ontsnapt aan zware inslag
Washington, 10 januari - De asteroïde 2007 WD5 zal niet op Mars inslaan. Berekeningen aan de hand van de nieuwste waarnemingen laten zein dat de kans hierop nog maar 1 op 10000 is. Het object zal de planeet op een afstand van 30.000 km passeren.
Zwaarste zwart gat in het heelal ontdekt
Turku (Finland), 10 januari - Finse astronomen hebben het zwaarste zwarte gat ooit ontdekt. Het heeft een massa van 18 miljard maal die van de  zon, zes maal zoveel als de vorige recordhouder. Dat is net zo veel als een klein sterrenstelsel. Het object vormt het hart van de quasar OJ287 op 3,5 miljard lichtjaar afstand.
Astronomen ontdekken piepjonge exoplaneet
Heidelberg, 3 januari - Duitse astronomen hebben een planeet ontdekt rond een ster die pas 10 miljoen jaar oud is. De planeet draait rond de ster TW Hydrae en is nog omgeven door de stofschijf waaruit hij is ontstaan. De planeet is tien keer zo zwaar als Jupiter en draait in 3,5 dagen rond zijn moederster.
Vertraging voor twee shuttlevluchten
Washington, 3 januari - De lancering van de Atlantis zal op zijn vroegst op 24 januari zijn. De kans dat het 7 februari wordt is echter groot. Dat betekent dat ook de daarop volgende vlucht moet opschuiven.
>>Lees verder


 

 

 


De Britse ISS modules

 

 

 


© 2005-2021 Bureau de Toekomst