Nieuwsarchief oktober 2005

31 oktober - Hubble ontdekt manen bij Pluto
Washington - Waarnemingen met de Hubble-telescoop hebben twee nieuwe manen bij Pluto aan het licht gebracht. De satellieten draaien op ruim 43000 kilometer om de planeet. Namen zullen pas bekend gemaakt worden als extra opnamen in februari de ontdekking bevestigd hebben.
>Zie foto van week
                              
- Studenten satelliet uitgevallen
Parijs - De pas gelanceerde SSETI Express is uitgevallen door een electrische storing. Hierdoor laden de accu's niet op. De ESA geeft de satelliet nog een kleine kans op herstel. Zie foto hiernaast.

28 oktober - Rusland wil ook naar de maan
Moskou - Rusland wil een basis voor maanvluchten bouwen. Dat deelde directeur Sevastyanov van de firma Energia vandaag mee. Ook wil hij een nieuw transportsysteem bouwen. Of dit op de in ontwikkeling zijnde Klipper duidt of op een nieuw schip is niet duidelijk.
       
               - Storing ISS verholpen
Washington - De bemanning van het ISS kan weer opgelucht ademhalen nadat ze de zuurstofgenerator Elektron gerepareerd hebben. Op 7 november volgt een ruimtewandeling voor het installeren van een camera en het binnenhalen van een experiment. 

27 - oktober  - Rusland lanceert eerste Iraanse satelliet
Moskou - Met een Kosmos-3M raket heeft Rusland de eerste Iraanse satelliet Sina-1, gelanceerd. Volgens Iran is het een communicatie- en onderzoekssatelliet. Iran wil de komende drie jaar nog drie satellieten laten lanceren. Met dezelfde raket is ook de Europese studentensatelliet SSETI gelanceerd.

24 oktober - Lancering Venus Express uitgesteld
Moskou - Doordat er vuil is ontdekt in de neuskegel van de raket is de lancering van ESA's Venus Express met enkele dagen uitgesteld.

21 oktober - Engeland moet mee naar maan en Mars
Londen - Voor het eerst heeft de Britse Royal Astronomical Society in een rapport aanbevolen dat Groot-Britannië meedoet aan een bemande ruimtemissies. "De vraag of er leven is buiten de Aarde kan het best beantwoord worden met de bemande verkenning van de maan en Mars", aldus het rapport. 
                        
- Nieuwe site met live Mars-beelden
Een nieuwe website van de Arizona State University toont beelden van het Thermal Emission Imaging System (THEMIS) instrument van NASA's Mars Odyssey orbiter.
Klik hier 

20 oktober - Hubble zoekt grondstoffen op de maan
Washington - De NASA heeft de Hubble telescoop gebruikt om delfstoffen op de maan op te sporen. Door opnamen te maken in het ultraviolet kan de hoeveelheid aanwezig titaniumdioxide vastgesteld worden. Dit kan als grondstof dienen voor een toekomstige maanbasis.

19 oktober - Baancorrectie ISS mislukt
Moskou - Een baancorrectie manoeuvre van het ruimtestation ISS is mislukt. Enkele van de motoren van de Progress M-54 schakelden zichzelf voortijdig uit. Het ISS moet tien kilometer opgekrikt worden. Binnenkort volgt een tweede poging.
                         
- Rusland verliest contact milieusatelliet
Moskou - Rusland heeft de controle over haar nieuwe aardobservatiesatelliet Monitor-E verloren.

16 oktober - Shenzou-6 veilig geland
Beijing- Zondagavond laat Nederlandse tijd is zijn de twee Taikonauten veilig teruggekeerd aan boord van de Shenzou-6 capsule. Een gedeelte van het ruimteschip zal nog een half jaar in een baan om de Aarde blijven draaien.

14 oktober - Boeing onthult ontwerp CEV
Na maanden van geheimzinnigheid heeft Boeing het ontwerp voor haar versie van de CEV onthult. Het ruimteschip waarmee de Amerikanen naar de maan en Mars willen.
Foto op de CEV-pagina.

12 oktober - China lanceert twee taikonauten
Beijing - Ondanks dreigend uitstel wegens koude en sneeuw heeft China vannacht de Shenzou-6 gelanceerd. Het is de tweede bemande vlucht van de Chinezen. Over vijf dagen landen Fei Junlong en Nie Haisheng weer op Aarde. 
Zie foto hiernaast.

11 oktober - Sojoez met toerist geland
Moskou - Ruimtetoerist en miljardair Greg Olsen is veilig geland na zijn uitstapje naar het ISS. Samen met hem keerden Sergei Krikalev John Phillips terug naar de Aarde. En er komt alweer een vierde toerist, ditmaal een Japanner.

10 oktober - Braziliaan de ruimte in.
Moskou - Rusland en Brazilië hebben een voorlopige overeenkomst getekend om de Braziliaanse ruimtevaarder Marcus Pontes (zie foto hiernaast) een vlucht naar het ISS te laten maken. Dit gebeurt warschijnlijk al in april 2006. De definitieve oevereenkomst wordt waarschijnlijk eind deze maand getekend.
                        
- Succesvolle test opblaasbare capsule.
Moskou - Rusland heeft met succes een opblaasbare terugkeercapsule gelanceerd en weer laten landen. De Demonstrator-2P is een samenwerkingsproject met de ESA en kan in de toekomst enkele tonnen vracht naar de Aarde terugbrengen. Zie foto hiernaast.

9 oktober - Lancering Cryosat mislukt.
Parijs - De Europese satelliet Cryosat is bij de noordpool in zee gestort. Door een computerstoring in de Russische raket werd de tweede trap niet afgescheiden met als gevolg dat de satelliet verloren is gegaan. De Cryosat had als eerste metingen aan poolijs en drijfijs moeten gaan uitvoeren.
Zie foto

6 oktober - Spanning rond Chinese ruimtevlucht.
Beijing - Het Chinese Shenzhou-6 ruimteschip is op de draagraket gemonteerd en de "Taikonauten" worden elk moment op de lanceerbasis verwacht. Kenners verwachten nu dat de raket op 13 oktober de ruimte in zal gaan.
                     
- Spaceship one naar Air&Space museum.
Een jaar geleden won ontwerper Burt Rutan de X-prize van $10 miljoen toen zijn ruimteschip twee maal kort na elkaar hoger dan 100 km vloog. Nu is Spaceship One aan het museum in Washington geschonken.
Nieuw : lees het uitgebreide artikel over ruimtetoerisme. Zie artikelen.

3 oktober - Ruimtetoerist arriveert in ISS.
Baikonoer - De derde ruimtetoerist Greg Olsen (zie foto hiernaast) is aangekomen bij het ISS. De Sojoez TMA-7 koppelde vanochtend aan het ruimtestation. De huidige bemanning wordt afgelost door de Amerikaan William McArthur en de Rus Valery Tokarev.



SSETI Express

Braziliaan Marcus Ponter


Demonstrator-2P

 

 

 

 

 

 


Aan boord Shenzou-6

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics