Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.
 
(groter scherm:F11) Facebook
Bookmark and Share   
Help mee om astero´de Vesta in kaart te brengen

SpaceX Starship lancering verwacht op 30 november
23 november 2020 - De lancering van prototype Starship SN8 van de marsraket van SpaceX wordt verwacht op 30 november. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag voor het afsluiten van de weg langs het terrein. Lees verder 
China lanceert dinsdag maanlander die bodemmonster gaat ophalen.
19 november 2020 - Een LM-5 raket zal dinsdag de Chang'e 5 maanlander lanceren die een bodemmonster naar de aarde moet terugbrengen. De sonde zal midden december landen en binnen twee weken een bodemmonster van twee kilo naar de aarde terugbrengen. Lees verder/FOTO'S
Crew Dragon onderweg naar ISS met vier astronauten
16 november 2020- De Crew Dragon van SpaceX is vannacht gelanceerd met aan boord de NASA astronauten Victor Glover, Mike Hopkins en Shannon Walker en de Japanse astronaut Soichi Noguch. De koppeling is komende nacht om 0500 u.
SpaceX Starship SN8 laat motor brullen vlak voor eerste testvlucht 
12 november 2020- SpaceX heeft de motor van Starship prototype versie SN8 laten proefdraaien. Dit gebeurde voor het eerst met gebruik van een zuurstoftank in de neuskegel. Deze is bedoeld om tijdens de landing gebruikt te worden. Een testvlucht naar 15 km hoogte wordt nu snel verwacht.
Musk: eerste onbemande Marsmissie Starship in 2024
25 oktober 2020 - SpaceX wil over vier jaar haar eerste Starship naar Mars sturen, zei directeur Elon Musk onlangs in gesprek met Robert Zubrin van de Mars  Society. Inmiddels staat de eerste volledige versie van Starship (SN8) klaar voor een testvlucht. Lees verder/FOTO
'Mol' van InSight Marslander  is eindelijk ondergronds
18 oktober 2020 - De 'mol', een thermometer die tot op vijf meter diep de temperatuur van de Marsbodem gaat meten, is eindelijk onder de grond.  Het instrument zit op de InSight Marslander van de NASA. Kijk op de Marspagina wat de Actuele diepte van de 'mol' is
NASA stuurt een helicopter naar Titan
27 september 2020 - De NASA gaat in 2027 een helicopter op de Saturnusmaan Titan laten landen. Deze Dragonfly gaat op zoek naar de bouwstenen van het leven. Lees verder/FOTO
Reality show stuurt deelnemer naar ruimtestation ISS
18 september 2020 - Space Hero, een Amerikaans tv-bedrijf, zegt een stoel op een SpaceX Dragon missie naar het ISS in 2023 te hebben geboekt. Ze willen een reality tv-serie maken en deelnemers van over de hele wereld laten strijden om een ticket naar de ruimte. De winnaar blijft dan tien dagen in het ISS.
China lanceert voor het eerst satellieten vanaf een schip
16 september 2020 - China heeft dinsdag negen satellieten gelanceerd vanaf een schip in de Gele Zee. De LM-11 raket bracht satellieten die foto's en video's van de aarde maken in de ruimte.
 
(foto CNSA)
SpaceX versnelt ontwikkeling Starship marsraket
14 september 2020 - SpaceX wil al voor eind oktober een testvlucht naar 20 km hoogte uitvoeren. Dit zal gebeuren met het nieuwe SN8 prototype die zal worden uitgerust met drie motoren. De bouw van deze raket moet al over enkele dagen klaar zijn. 
Is er leven op Venus ontdekt?
14 september 2020 - Astronomen hebben fosfine (PH3) in de wolken van Venus ontdekt. Dat is zeer bijzonder want dit molecuul kan op Venus alleen door bacteriŰn gemaakt zijn. De ontdekking is gedaan met  de James Clerk Maxwell Telescope op Hawa´, een submillimeter radiotelescoop. 
Lees verder/FOTO

Modernisering Sea Launch platform begint over twee maanden
13 september 2020 - De reconstructie en modernisering van het Sea Launch platform zal in november starten, aldus Roscosmos Directeur Rogozin. Het platform is al zes jaar buiten gebruik en moet in 2023/2024 weer klaar zijn.

het Sea Launch platform in de haven (foto TASS)
NASA wil maanbodemmonsters kopen van bedrijven
10 september 2020 - De NASA heeft aangekondigd dat het maangrond wil van bedrijven die deze op de maan verzamelen. Het bijzondere is dat die monsters op de maan kunnen blijven! Hiermee wil de NASA proberen om het recht op bezit van buitenaardse hulpbronnen vast te stellen.
Duitsland wil een ruimtehaven in de Noordzee
8 september 2020 - Duitsland wil een mobiel lanceerplatform om in de Noordzee kleine raketten te lanceren. Er zijn drie fabrikanten van kleine raketten in Duitsland die in 2021/22 op de markt zullen komen. Deze raketten zijn bedoeld voor het lanceren van satellieten in polaire banen.
Virgin Galactic plant testvlucht SpaceShipTwo op 22 oktober

7 september 2020 - Virgin Galactic plant een nieuwe testvlucht van haar ruimteschip SpaceShipTwo op 22 oktober. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag van het bedrijf. 
Lees verder
Toyota en JAXA bouwen maanauto
29 augustus 2020 - Toyota en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaan een  bemande maanauto bouwen. Deze 'Lunar Cruiser' wordt aangedreven door een brandstofcel. Verwacht wordt dat hij in de tweede helft van dit decennium gelanceerd zal worden.

Skyrora lanceert eerste testraket in IJsland
14 augustus 2020 - De Britse firma Skyrora heeft haar eerste testlancering uitgevoerd met een kleine raket. De Skylark Micro is een vier meter hoge raket bedoeld om goedkoop systemen te testen voor de toekomstige Skylark L suborbitale raket. Deze moet in het voorjaar van 2021 vanuit Schotland gelanceerd worden.

Benzeen concentratie in ISS is weer normaal
14 augustus 2020 - Een nieuwe gasanalysator in het ruimtestation heeft aangetoond dat de bezeenconcentratie weer normaal is. Deze was enige tijd verhoogd (zie bericht 25 juni). De bron van het benzeen is nog niet gevonden. Om de concentratie te verminderen heeft de bemanning koolstoffilters ge´nstalleerd.
Starship SN5 maakt succesvolle eerste vlucht 
5 augustus 2020SpaceX heeft vannacht (Nederlandse tijd) een geslaagde proefvlucht naar 150 meter hoogte gemaakt met Starship prototype SN5. Lees verder/FOTO/VIDEO
Crew Dragon met Bob en Doug veilig geland in Golf van Mexico
2 augustus 2020 - De Crew Dragon 'Endeavour' met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken is om 20.48 u vandaag veilig in de Golf van Mexico geland. Meer foto's

Mega-meteoriet lag dertig jaar in achtertuin
1 augustus 2020 - Een inwoner van het Duitse stadje Blaubeuren blijkt al sinds 1989 een meteoriet van dertig kilo (!) in zijn achtertuin te hebben liggen. Het is met afstand de grootste steenmeteoriet die ooit in Duitsland is gevonden en is nu te zien in het Planetarium in Laupheim.

(foto: DLR)

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.


Meer nieuws in het nieuwsarchief
naar boven? toets  home


Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

Mars

Live positie ISS

 
ę 2005-2020 Bureau de Toekomst HOME