Ruimtevaart en sterrenkunde: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.
Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.


Bookmark and Share   
Help mee om asteroïde Vesta in kaart te brengen                           Facebook

Eerste passagiersvlucht Virgin Galactic in 2022
28 februari 2021 - De eerste vlucht met betalende passagiers van Spaceship Two van Virgin Galactic is uitgesteld tot volgend jaar. Meer op de ruimtetoerisme pagina.
Spectaculaire video landing Perseverance- eerste panoramafoto
22 februari 2021 - De NASA heef een filmpje gepubliceerd van de landing van de Perseverance, gefilmd vanuit de rover zelf! Zie de Perseverance pagina. 
Landing Perseverance succes- eerste foto
18 februari 2021 - De Perseverance rover is volgens planning op Mars geland. Zie de Perseverance pagina voor de eerste foto.
Mars rover Perseverance landt vanavond
18 februari 2021 - De Perseverance rover zal hopelijk vanvond om ongeveer 21.55 u landen in de Jezero krater op Mars. Lees hoe je alles live kunt volgen op de nieuwe Perseverance pagina.
Twee sondes aangekomen in baan om Mars
12 februari 2021 - De ruimtesondes van de VAE en China  zijn op 9 en 10 februari in een baan om Mars aangekomen. Lees meer op de Mars pagina.
NASA publiceert kaart met ijs op Mars

11 februari 2021 - De NASA heeft een artikel gepubliceerd met de meest gedetailleerde kaart tot nu toe van ondergronds waterijs op de Rode Planeet. Bekijk de kaart op de Mars pagina.
NASA wil zitplaats ruilen met Rusland
10 februari 2021 - De NASA wil een zitplaats op een van haar ruimteschepen ruilen met Rusland. Ondanks dat Amerika met de Crew Dragon van SpaceX weer zelf astronauten kan lanceren, wil de NASA een reservemogelijkheid hebben. Lees verder op de ISS pagina.
Kunstwedstrijd voor kinderen: JUICE up your rocket!

9 februari 2021 - De ESA roept alle kinderen tot twaalf jaar op om te helpen een illustratie te maken voor de enorme Ariane-V raket die de JUICE ruimtesonde  gaat lanceren naar Jupiter.
Lees verder/ deelnameformulier.


Nieuw: download de gratis poster van de Perseverance Marssonde

Musk: "domme fout oorzaak explosie Starship"
5 februari 2021 - Elon Musk heeft toegegeven dat het een 'domme fout' was om tijdens de landing maar twee van de drie motoren van Starship te starten. >> Meer op de SpaceX pagina.
Testvlucht Starship eindigt opnieuw in vuurbal
2 februari 2021 - De tweede Starship testvlucht, SN9, verliep vrijwel hetzelfde als de eerste. Na een geslaagde lancering en vlucht, kwam de raket te hard neer en ontplofte. >> Meer op de SpaceX pagina, met FOTO.
Luchtmacht krijgt eigen communicatiesatelliet
28 januari 2021 - De Nederlandse luchtmacht krijgt binnenkort een eigen nano-satelliet: de BRIK-II. De satelliet gaat technieken voor navigatie, communicatie en aardobservatie testen en moet minimaal drie jaar in de ruimte blijven. Lees verder, met FOTO op de Nederland pagina.
Autoriteiten schrappen lancering Starship 
28 januari 2021 - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf vandaag geen toestemming voor de lancering van Starship prototype SN9. >> Meer op de SpaceX pagina. UPDATE: Lancering niet eerder dan maandag.
Sterke wind schrapt lanceerpoging Starship 
25 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag een poging om Starship prototype SN9 te lanceren afgebroken. Wel heeft SpaceX afgelopen vrijdag met succes de drie motoren getest. Een volgende poging wordt dinsdag of woensdag verwacht. UPDATE: Lancering op donderdag.
SpaceX koopt olieplatforms als drijvende ruimtehavens
19 januari 2021 - SpaceX heeft twee olieplatforms gekocht om ze om te laten bouwen tot drijvende lanceerplatforms. Directeur Elon Musk wil deze gebruiken om zijn Starship raket op grote afstand van de kust te lanceren. >> Meer op de SpaceX pagina.
Virgin Orbit lanceert 10 satellieten in succesvolle testvlucht
17 januari 2021 - De LauncherOne raket bereikte voor het eerst een baan om de aarde tijdens zijn tweede testvlucht. De vorige poging vorig jaar mei mislukte nog. De raket heeft tien kleine cubesats gelanceerd. LauncherOne wordt eerst onder de vleugel van een Boeing 747 (de 'Cosmic Girl') naar een hoogte van 11 kilometer gebracht. (foto: Virgin Orbit)

InSight's 'Mol' blijft voorgoed steken in Marsbodem
15 januari 2021 - De NASA heeft het opgegeven om de 'mol', een thermometer die tot vijf meter diep in de bodem moest doordringen, verder omlaag te krijgen. Meer op de Mars pagina (met foto)
Blue Origin test vandaag eerste capsule
voor ruimtetoerisme
14 januari 2021 - Blue Origin zal vandaag de eerste testvlucht van haar ruimtecapsule voor  passagiers via live-stream uitzenden. Meer info, foto en de link op de ruimtetoerisme pagina.
Starship SN9 test motoren drie keer in één dag
13 januari 2021 - SpaceX heeft vandaag de motoren van Starship prototype SN8 drie keer laten proefdraaien. Elke test duurde amper een seconde. Lees verder op de SpaceX pagina
UPDATE: video van
nieuwe 'vang'-methode voor landing Starship
zie de SpaceX pagina

Nieuwe testvlucht Starship misschien al zondag
7 januari 2021 - SpaceX gaat misschien al zondag Starship prototype SN9 lanceren. De raket heeft gisteren de motoren een paar seconden laten proefdraaien en is nu klaar voor de start. 
Rusland wil Sojoez in anderhalf uur naar ISS laten vliegen
4 januari 2021 - Roscosmos directeur Rogozin wil een van de toekomstige Sojoez vluchten
al na anderhalf uur, één omloopbaan, aan het ISS laten koppelen. Het record staat nu op drie uur. Wanneer dit gaat gebeuren, liet hij niet weten.
SpaceX wil nieuwe 'vang'-methode voor landing Starship eerste trap
4 januari 2021 - SpaceX wil de 'Super Heavy' raket, de eerste trap van Starship, zonder landingsgestel direct laten landen op het lanceerplatform. "We gaan proberen de Super Heavy Booster te vangen met de lanceertorenarm, ... Lees verder
Lander brengt maangrond terug naar aarde
17 december 2020- De capsule van de  Chang'e-5 maansonde is woensdagavond met succes geland in Binnen-Mongolië. Lees verder/FOTO/VIDEO
Eerste testvlucht van Virgins SpaceShipTwo vanuit New Mexico mislukt
12 december 2020- De Eerste testvlucht van Virgin Galactics ruimtevliegtuig SpaceShipTwo vanuit New Mexico is mislukt. De raketmotor stopte al na één seconde. Lees verder/FOTO
Testvlucht Starship SN8 bijna volledig succes. Explosie bij landing
9 december 2020- De lancering van Starship  prototype SN8 van SpaceX was bijna een volledig succes. De vlucht verliep perfect, maar doordat de landingssnelheid te hoog was, ontplofte de raket. Lees verder/FOTO/VIDEO
Sonde levert stof van planetoïde af

6 december 2020 - De Japanse ruimteaart organisatie JAXA heeft de capsule van de Hayabusa-2 ruimtesonde geborgen in de woestijn van Australië. Lees verder/FOTO
Serieus: een autorace op de maan - in 2021
3 december 2020- Moon Mark, een multimedia- en educatiebedrijf, gaat twee op afstand bestuurde raceauto's naar de maan sturen. De autootjes van 2,5 kg zullen gedeeltelijk worden ontworpen door zes teams van middelbare scholieren. Lees verder/video/FOTO'S 
foto: Moon Mark
Starship SN8 vuurt motoren af voor cruciale testvlucht
25 november 2020 -Starship prototype SN8 van SpaceX heeft voor het eerst met succes drie motoren tegelijk laten proefdraaien. Alles lijkt nu in orde voor de proefvlucht naar 15 km hoogte op 30 november. 
Lancering Chinese Chang'e 5 maanlander succes
24 november 2020 - Een Chinese LM-5 raket heeft vannacht (lokale tijd) de Chang'e 5 maanlander gelanceerd. Deze gaat een bodemmonster van de maan naar de aarde terugbrengen. 
Lees verder/FOTO'S 
UPDATE 29 NOVEMBER: DE SONDE HEEFT EEN BAAN OM DE MAAN BEREIKT

SpaceX Starship lancering verwacht op 30 november
23 november 2020 - De lancering van prototype Starship SN8 van de marsraket van SpaceX wordt verwacht op 30 november. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag voor het afsluiten van de weg langs het terrein. Lees verder 
Het licht gaat uit voor Arecibo radiotelescoop
22 november 2020 - De beroemde Arecibo radiotelescoop is zwaar beschadigd en kan niet meer gerepareerd worden. Zoals op de foto te zien is, heeft een kapotte kabel een gat van dertig meter in de schotel geslagen. Reparatie is te gevaarlijk en dus wordt de telescoop gesloopt. Arecibo was 53 jaar lang 's werelds grootste radiotelescoop.

foto: University of Central Florida
China lanceert dinsdag maanlander die bodemmonster gaat ophalen
19 november 2020 - Een LM-5 raket zal dinsdag de Chang'e 5 maanlander lanceren die een bodemmonster naar de aarde moet terugbrengen. De sonde zal midden december landen en binnen twee weken een bodemmonster van twee kilo naar de aarde terugbrengen. Lees verder/FOTO'S
Crew Dragon onderweg naar ISS met vier astronauten
16 november 2020- De Crew Dragon van SpaceX is vannacht gelanceerd met aan boord de NASA astronauten Victor Glover, Mike Hopkins en Shannon Walker en de Japanse astronaut Soichi Noguch. De koppeling is komende nacht om 0500 u.
SpaceX Starship SN8 laat motoren brullen vlak voor eerste testvlucht 
12 november 2020- SpaceX heeft twee motoren van Starship prototype versie SN8 laten proefdraaien. Dit gebeurde voor het eerst met gebruik van een zuurstoftank in de neuskegel. Deze is bedoeld om tijdens de landing gebruikt te worden. Een testvlucht naar 15 km hoogte wordt nu snel verwacht.
Musk: eerste onbemande Marsmissie Starship in 2024
25 oktober 2020 - SpaceX wil over vier jaar haar eerste Starship naar Mars sturen, zei directeur Elon Musk onlangs in gesprek met Robert Zubrin van de Mars  Society. Inmiddels staat de eerste volledige versie van Starship (SN8) klaar voor een testvlucht. Lees verder/FOTO
'Mol' van InSight Marslander  is eindelijk ondergronds
18 oktober 2020 - De 'mol', een thermometer die tot op vijf meter diep de temperatuur van de Marsbodem gaat meten, is eindelijk onder de grond.  Het instrument zit op de InSight Marslander van de NASA. Kijk op de Marspagina wat de Actuele diepte van de 'mol' is
NASA stuurt een helicopter naar Titan
27 september 2020 - De NASA gaat in 2027 een helicopter op de Saturnusmaan Titan laten landen. Deze Dragonfly gaat op zoek naar de bouwstenen van het leven. Lees verder/FOTO
Reality show stuurt deelnemer naar ruimtestation ISS
18 september 2020 - Space Hero, een Amerikaans tv-bedrijf, zegt een stoel op een SpaceX Dragon missie naar het ISS in 2023 te hebben geboekt. Ze willen een reality tv-serie maken en deelnemers van over de hele wereld laten strijden om een ticket naar de ruimte. De winnaar blijft dan tien dagen in het ISS.
China lanceert voor het eerst satellieten vanaf een schip
16 september 2020 - China heeft dinsdag negen satellieten gelanceerd vanaf een schip in de Gele Zee. De LM-11 raket bracht satellieten die foto's en video's van de aarde maken in de ruimte.
 
(foto CNSA)
SpaceX versnelt ontwikkeling Starship marsraket
14 september 2020 - SpaceX wil al voor eind oktober een testvlucht naar 20 km hoogte uitvoeren. Dit zal gebeuren met het nieuwe SN8 prototype die zal worden uitgerust met drie motoren. De bouw van deze raket moet al over enkele dagen klaar zijn. 
Is er leven op Venus ontdekt?
14 september 2020 - Astronomen hebben fosfine (PH3) in de wolken van Venus ontdekt. Dat is zeer bijzonder want dit molecuul kan op Venus alleen door bacteriën gemaakt zijn. De ontdekking is gedaan met  de James Clerk Maxwell Telescope op Hawaï, een submillimeter radiotelescoop. 
Lees verder/FOTO

Modernisering Sea Launch platform begint over twee maanden
13 september 2020 - De reconstructie en modernisering van het Sea Launch platform zal in november starten, aldus Roscosmos Directeur Rogozin. Het platform is al zes jaar buiten gebruik en moet in 2023/2024 weer klaar zijn.

het Sea Launch platform in de haven (foto TASS)
NASA wil maanbodemmonsters kopen van bedrijven
10 september 2020 - De NASA heeft aangekondigd dat het maangrond wil van bedrijven die deze op de maan verzamelen. Het bijzondere is dat die monsters op de maan kunnen blijven! Hiermee wil de NASA proberen om het recht op bezit van buitenaardse hulpbronnen vast te stellen.
Duitsland wil een ruimtehaven in de Noordzee
8 september 2020 - Duitsland wil een mobiel lanceerplatform om in de Noordzee kleine raketten te lanceren. Er zijn drie fabrikanten van kleine raketten in Duitsland die in 2021/22 op de markt zullen komen. Deze raketten zijn bedoeld voor het lanceren van satellieten in polaire banen.
Virgin Galactic plant testvlucht SpaceShipTwo op 22 oktober

7 september 2020 - Virgin Galactic plant een nieuwe testvlucht van haar ruimteschip SpaceShipTwo op 22 oktober. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag van het bedrijf. 
Lees verder

Meer nieuws in het nieuwsarchief

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.


naar boven? toets  home


Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

Space4kids

nu met woordzoeker

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME