Rusland

Rusland wil Sojoez in anderhalf uur naar ISS laten vliegen
4 januari 2021 - Roscosmos directeur Rogozin wil een van de toekomstige Sojoez vluchten
al na anderhalf uur, één omloopbaan, aan het ISS laten koppelen. Het record staat nu op drie uur. Wanneer dit gaat gebeuren, liet hij niet weten.


Russen lanceren vrachtschip naar ISS
Bajkonoer, 14 oktober 2009- De Progress M-03M is vanmiddag 15.14u vertrokken naar het ruimtestation. De koppeling is gepland voor zaterdag aanstaande om 16.41u.

Foto rechts: De Progress op de Sojoez raket vlak voor de lancering.

   
Rusland wil zijn ISS modules houden
Moskou, 22 mei - Rusland wil zijn gedeelte van het ruimtestation houden nadat dit wordt afgedankt. Dat hebben vertegenwoordigers van de Russische ruimtevaartindustrie tegen de BBC gezegd. De Amerikanen zijn niet blij met dit plan want het zou problemen opleveren bij het gecontroleerd in de oceaan laten storten van het ISS. Hiervoor is een raketmotor nodig en die zit juist in het Russische deel. De Russen willen hun station gebruiken voor het assembleren van ruimteschepen die naar de maan en Mars gaan.
Energia gaat opvolger Sojoez bouwen
Moskou, 7 april - De Russische firma Energia heeft het contract gewonnen voor de bouw van de opvolger van de Sojoez. Dit maakte de ruimtevaartorganisatie Roscosmos gisteren bekend. Het nieuwe schip moet zes personen kunnen vervoeren en vier kosmonauten naar de maan kunnen brengen. Het schip moet tien keer herbruikbaar worden. De plannen om samen met de ESA een nieuw schip te ontwikkelen, waren vorig jaar al door de ESA stopgezet.
  Zie ook :

   Clipper

   Angara raket 

    Boeran in Nederland

 

Russisch GPS systeem nadert voltooiing
15 december 2008 - Een Proton-M raket zal op 25 december drie Glonass navigatiesatellieten lanceren. Daarmee wordt het systeem uitgebreid tot 22 satellieten. Er zijn er 18 nodig om het systeem in Rusland te laten werken en 24 voor de hele wereld. Er zijn er momenteel drie buiten gebruik. Directeur Anatoly Perminov van Roscosmos liet in september weten dat het aantal satellieten uitgebreid zal worden tot dertig in 2011.

Foto rechts: Drie Glonass satellieten in de cleanroom.
(c)Novost
i

  
 
ESA en Rusland gaan samen naar de maan
Moskou, 15 mei 2008 - De ESA en Rusland hebben dinsdag een contract getekend voor de bouw van een zes-persoons ruimteschip voor maanreizen. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos gezegd. De eerste lancering moet in 2018 plaatsvinden vanaf de nieuwe lanceerbasis die Rusland aan de oostkust wil bouwen. Het ruimteschip wordt gelanceerd door de in ontwikkeling zijnde Angara raket, die dan de Sojoez moet opvolgen.

Volgens een ESA woordvoerder gaat het alleen om een studie en wordt pas op de ministersconferentie in november besloten of dit plan doorgaat.

Astronauten aan de dood ontsnapt
Moskou, 23 april - De bemanning van de Sojoez TMA-11  is bij de landing aan de dood ontsnapt. Dat heeft een anonieme Russische ruimtevaartmedewerker tegen het persbureau Interfax gezegd. De capsule zou met de kant waar het luik zit de atmosfeer zijn binnengedrongen. Normaal landt de Sojoez met het hitteschild naar voren gericht. Het luik zou hierdoor aanzienlijk beschadigd zijn. Ook is de antenne tijdens de afdaling verbrand. De Sojoez maakte voor de tweede keer op rij een te steile afdaling, waardoor de bemanning aan een versnellingsdruk van 8 g, twee maal zo sterk als normaal, werd blootgesteld. Dit wordt bevestigd door het verslag van de Amerikaanse astronaute Peggy Whitson. "Ik las 8,2 G op de meter en het was behoorlijk dramatisch." Ook zou er na de landing brand zijn uitgebroken. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door de remraketten die het droge gras in brand hebben gestoken.
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME