Rusland

Zie ook :    Angara raket  Clipper  Boeran in Nederland  

 

Rusland wil ruimtestation in polaire baan
31 juli 2022 - Rusland wil een nieuw ruimtestation bouwen in een polaire omloopbaan. Dat heeft Vladimir Solovjev, de algemeen ontwerper van RSC Energia en de vluchtleider van het Russische segment van het ISS in een interview aangekondigd.  Behalve de ongewone baan is er nog een opvallend verschil: het ruimtestation, ROSS (Russian Orbital Space Station) zal niet permanent bewoond worden. "De bemanning zal slechts voor een periode van een tot twee maanden naar ROSS worden gestuurd om experimenten uit te voeren en reparaties uit te voeren" aldus Solovjev. De eerste module, NEM, moet in 2028 gelanceerd worden met een Angara 5M raket. In hetzelfde jaar moet een koppelmodule met zes poorten en een luchtsluis worden gelanceerd. In een latere fase volgen nog twee modules, maar daar noemde Soloviev geen datum voor. 

Tekening van de eerste fase van ROSS (Wikimedia)
Omstreden directeur Russisch ruimtevaartbureau vertrekt
16 juli 2022 - De beruchte Roscosmos directeur Dimitry Rogozin is ontheven uit zijn functie. De voormalige vice-premier Joeri Borisov volgt hem op als leider van het ruimtevaartbureau. Rogozin maakte het in het verleden erg bont met onder andere een suggestief filmpje op internet waarin het Russische deel van het ISS wordt losgekoppeld van de rest.
Rusland gijzelt internetsatellieten van Oneweb
3 maart 2022 - Roscosmos directeur Rogozin gijzelt 36 satellieten van de Britse internetfirma Oneweb. Hij zei dat de geplande lancering op 4 maart alleen kan doorgaan als OneWeb garandeert dat de satellieten niet voor militaire doeleinden zullen worden gebruikt, en de Britse regering haar belang in het bedrijf afstoot. De Britse regering weigert dat en Oneweb gaat haar personeel dat op de lanceerbasis Baikonoer werkt, terughalen.
Russische ruimtevaart aangevallen door hackers
1 maart 2022 - De website van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos is sinds enkele dagen onbereikbaar. Waarschijnlijk is deze platgelegd door de hackersgroep Anonymus. Een andere groep, NB65, claimt het controlecentrum van Roscosmos platgelegd te hebben waardoor Rusland  geen controle meer zou hebben over zijn spionagesatelieten. Dit laatste is uiteraard niet te verifiëren.
Rusland stopt meerdere projecten met Europa en de VS
27 februari 2022 - Rusland stopt de samenwerking met de ESA en de NASA in diverse projecten. Het Russische personeel wordt teruggetrokken van de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana zodat Sojoez lanceringen daar onmogelijk worden. Ook schrapt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos de NASA deelname aan de Venera D Venus sonde. De maatregelen zijn een reactie op de sancties die Rusland kreeg opgelegd na de inval van het Russische leger in Oekraïne. Voor de ESA betekent dit dat de geplande lancering van twee Galileo navigatiesatellieten niet doorgaat. Overigens zal de Sojoez op vrij korte termijn vervangen worden door de Ariane-6 raket.
Rusland wil Sojoez in anderhalf uur naar ISS laten vliegen
4 januari 2021 - Roscosmos directeur Rogozin wil een van de toekomstige Sojoez vluchten al na anderhalf uur, één omloopbaan, aan het ISS laten koppelen. Het record staat nu op drie uur. Wanneer dit gaat gebeuren, liet hij niet weten.

Russen lanceren vrachtschip naar ISS
Bajkonoer, 14 oktober 2009- De Progress M-03M is vanmiddag 15.14u vertrokken naar het ruimtestation. De koppeling is gepland voor zaterdag aanstaande om 16.41u.

Foto rechts: De Progress op de Sojoez raket vlak voor de lancering.

   
Rusland wil zijn ISS modules houden
Moskou, 22 mei - Rusland wil zijn gedeelte van het ruimtestation houden nadat dit wordt afgedankt. Dat hebben vertegenwoordigers van de Russische ruimtevaartindustrie tegen de BBC gezegd. De Amerikanen zijn niet blij met dit plan want het zou problemen opleveren bij het gecontroleerd in de oceaan laten storten van het ISS. Hiervoor is een raketmotor nodig en die zit juist in het Russische deel. De Russen willen hun station gebruiken voor het assembleren van ruimteschepen die naar de maan en Mars gaan.
Energia gaat opvolger Sojoez bouwen
Moskou, 7 april - De Russische firma Energia heeft het contract gewonnen voor de bouw van de opvolger van de Sojoez. Dit maakte de ruimtevaartorganisatie Roscosmos gisteren bekend. Het nieuwe schip moet zes personen kunnen vervoeren en vier kosmonauten naar de maan kunnen brengen. Het schip moet tien keer herbruikbaar worden. De plannen om samen met de ESA een nieuw schip te ontwikkelen, waren vorig jaar al door de ESA stopgezet.

 

Russisch GPS systeem nadert voltooiing
15 december 2008 - Een Proton-M raket zal op 25 december drie Glonass navigatiesatellieten lanceren. Daarmee wordt het systeem uitgebreid tot 22 satellieten. Er zijn er 18 nodig om het systeem in Rusland te laten werken en 24 voor de hele wereld. Er zijn er momenteel drie buiten gebruik. Directeur Anatoly Perminov van Roscosmos liet in september weten dat het aantal satellieten uitgebreid zal worden tot dertig in 2011.

Foto rechts: Drie Glonass satellieten in de cleanroom.
(c)Novost
i

  
 
ESA en Rusland gaan samen naar de maan
Moskou, 15 mei 2008 - De ESA en Rusland hebben dinsdag een contract getekend voor de bouw van een zes-persoons ruimteschip voor maanreizen. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos gezegd. De eerste lancering moet in 2018 plaatsvinden vanaf de nieuwe lanceerbasis die Rusland aan de oostkust wil bouwen. Het ruimteschip wordt gelanceerd door de in ontwikkeling zijnde Angara raket, die dan de Sojoez moet opvolgen.

Volgens een ESA woordvoerder gaat het alleen om een studie en wordt pas op de ministersconferentie in november besloten of dit plan doorgaat.

Astronauten aan de dood ontsnapt
Moskou, 23 april - De bemanning van de Sojoez TMA-11  is bij de landing aan de dood ontsnapt. Dat heeft een anonieme Russische ruimtevaartmedewerker tegen het persbureau Interfax gezegd. De capsule zou met de kant waar het luik zit de atmosfeer zijn binnengedrongen. Normaal landt de Sojoez met het hitteschild naar voren gericht. Het luik zou hierdoor aanzienlijk beschadigd zijn. Ook is de antenne tijdens de afdaling verbrand. De Sojoez maakte voor de tweede keer op rij een te steile afdaling, waardoor de bemanning aan een versnellingsdruk van 8 g, twee maal zo sterk als normaal, werd blootgesteld. Dit wordt bevestigd door het verslag van de Amerikaanse astronaute Peggy Whitson. "Ik las 8,2 G op de meter en het was behoorlijk dramatisch." Ook zou er na de landing brand zijn uitgebroken. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door de remraketten die het droge gras in brand hebben gestoken.
© 2005-2022 Bureau de Toekomst HOME