Nieuwsarchief 2012

Europese Maanlander gaat niet door
19 augustus - Het Lunar Lander project van de ESA is van tafel. Duitsland heeft zich uit het project teruggetrokken, nadat eerder al Frankrijk, Italië en Groot-Britannië er geen geld in wilden steken. De sonde had bij de zuidpool van de maan moeten landen.

De ESA maanlander
Russische Proton-raket faalt opnieuw
Moskou, 7 augustus - De lancering van een Russische en een Indonesische communicatiesatelliet is mislukt. Doordat de bovenste rakettrap, de Breeze M, al na 7 seconden stopte, zijn de twee satellieten in een verkeerde baan terechtgekomen.
UPDATE: de storing is waarschijnlijk veroorzaakt door een defect in een brandstofleiding.

Foto van Curiosity tijdens Marslanding!
Pasadena, 6 augustus - De Marswagen Curiosity is veilig geland op de rode planeet. Tijdens de afdaling lukte het om met de Mars Reconaissance Orbiter (MRO) een foto van de sonde aan de parachute te maken.
Lees verder/FOTO's/VIDEO

André geland, maar kan amper lopen
Amsterdam, 2 juli - André Kuipers is gisterochtend veilig geland in Kazachstan en alweer herenigd met vrouw en kinderen in Houston. "Ik voel me niet al te goed (...) lopen is bijna onmogelijk", vertelde hij in een mini-interview vlak na de landing.
Landing André Kuipers live op TV te zien
Amsterdam, 22 juni - De NOS zendt de landing van André Kuipers op de Kazachstaanse steppe live op Nederland 1 uit. Het is voor het eerst dat een landing van een Soejoez ruimteschip live op de Nederlandse televisie is. De uitzending is op zondag 1 juli van 9.30u tot 10.30 u .
Lees meer op de André Kuipers pagina
Shenzou 9 gekoppeld aan Chinees ruimtestation
Beijing, 18 juni - Het Shenzou 9 ruimteschip is vanochtend automatisch gekoppeld aan het Chinese ruimtestation Tiangong-1. De drie ruimtevaarders gingen enkele uren later het station binnen. 
Lees verder/FOTO's
China vervroegd lancering naar ruimtestation
Beijing, 9 juni - China heeft de lancering van de bemande Shenzou 9 vervroegd naar half juni. Vandaag werd de LM-2F raket naar het lanceerplatform gereden. De bemanning, waaronder voor het eerst een vrouw, zal voor het eerst koppelen met China's ruimtestation Tiangon-1.
Lees verder/FOTO
Dragon gekoppeld aan ISS

Amsterdam, 25 mei - Een historisch moment: Het commerciële ruimtevrachtschip, de Dragon, is vanochtend gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De astronauten Don Pettit en André Kuipers koppelden de Dragon met behulp van een robotarm aan het station.
Lees verder/FOTO

Dragon naar ISS vertrokken
Cape Canaveral, 22 mei - Het Dragon ruimtevrachtschip van SpaceX is vanochtend gelanceerd naar het ISS. De zonnepanelen zijn met succes uitgevouwen en de komende dagen zullen er nog diverse tests worden uitgevoerd. Vrijdag zal de Dragon aan het ISS gekoppeld worden.
Lancering Dragon naar ISS afgebroken
Cape Canaveral, 19 mei - De lancering van een Falcon-9 raket van SpaceX met het Dragon ruimtevrachtschip is vanochtend enkele seconden na het ontsteken van de motoren afgebroken. Uit onderzoek is gebeleken dat een klep in motor nr. 5  defect was. Deze wordt vervangen en dinsdagochtend om 9.44u wordt een nieuwe poging gewaagd. 
Miljardairs willen mijnbouw op asteroïden
Seattle, 20 april - Een aantal beroemde miljardairs hebben het bedrijf Planetary Resources opgericht met als doel asteroïden te gaan ontginnen. Regisseur James Cameron, Xprize oprichter Peter Diamandis en nog enkele anderen denken "triljoenen dollars aan het bruto binnenlands product van de wereld toe te voegen".
Bacteriën op Enceladus?
Washington, 27 maart - De Saturnusmaan Enceladus zou wel eens de beste plek in het zonnestelsel kunnen zijn om leven te vinden. De ruimtesonde Cassini heeft zout gevonden in het ijs dat door de vele geisers op het oppervlak wordt uitgestoten. Het zoutgehalte in de ijsdeeltjes is hetzelfde als in de oceanen op aarde!  Dat leidt tot de theorie dat er in de ondergrondse zee op Enceladus leven kan voorkomen.
Lees verder/FOTO

Eerste lancering Vega-raket succes
Kourou, 13 februari - De eerste proefvlucht van de nieuwe Europese raket Vega is een succes. De raket startte om 1100 u Nederlandse tijd en bracht acht mini-satellieten in de ruimte. De drie trappen van de Vega werken allemaal op vaste brandstof. De raket kan, afhankelijk van de baan, ladingen van 300 tot 2500 kg lanceren.
Lees verder/foto's en video
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics