Nieuwsarchief april 2007

Ruimtebegrafenis voor Star Treks Scotty
Houston, 26 april - Morgen lanceert de firma Space Services haar Spaceloft raket met onder andere de as van acteur James Doohan. Hij is beter bekend als Scotty uit de serie Star Trek.
>Lees verder/FOTO
NASA lanceert satelliet voor atmosfeer onderzoek
Washington, 26 april - De NASA heeft gistren de AIM (Aeronomy of Ice in the Mesosphere) satelliet gelanceerd. De AIM gaat ijswolken in de atmosfeer bestuderen wat belangrijk is voor het onderzoek naar klimaatverandering. AIM werd gelanceerd met een Pegasus, een door een vliegtuig gelanceerde raket.
Aardachtige planeet met mogelijk water ontdekt
Genève, 24 april - Astronomen hebben een rotsplaneet ontdekt waar de temperatuur tussen de nul en veertig graden ligt. Dat betekent dat er vloeibaar water kan zijn en dus de kans op leven groot is. De planeet draait om de ster Gliese 581 in het sterrenbeeld weegschaal. 
>Lees verder...
Eerste 3D beelden van de zon
Washington, 23 april - De STEREO sondes hebben de eerste 3D foto's in ultraviolet licht gemaakt van de 'atmosfeer' van de zon. Hierdoor kunnen astronomen een beter inzicht krijgen in de processen die zich hier afspelen.
>Lees verder/grote 3D foto
Ruimtetoerist Simonyi geland
Moskou, 20 april - De Sojoez TMA-10 met ruimtetoerist Charles Simonyi is met een dag vertraging geland in Kazachstan. Door slecht weer op de landingsplaats kon Somonyi zijn vakantie met een dag verlengen.
"Shields up!" wordt misschien realiteit
Londen, 19 april - Engelse wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid om een magnetisch stralingsschid voor ruimteschepen te bouwen. Ze gaan met supergeleidende magneten de magnetosfeer van de Aarde nabootsen, door het magnetisch veld met plasma te vullen dat de straling tegenhoudt.
Rocketplane sluit contract voor vluchten naar ISS
New York, 17 april - De Amerikaanse firma Rocketplane Kistler (RpK) gaat ruimtevluchten verzorgen naar het Japanse deel van het ISS. Het bedrijf heeft hiervoor een contract gesloten met de Japanse firma JAMSS. RpK ontwikkelt de herbruikbare K1 raket hiervoor.
>Lees verder/FOTO
Lancering kabelexperiment succes
Bajkonoer, 17 april - Een Dnjepr raket heeft een kabelexperiment van de Amerikaanse firma TUI in de ruimte gebracht. De drie picosatellieten gaan een kabel van een kilometer (!) lengte afrollen en inspecteren.
>Zie logo rechts

NASA schrapt één shuttle vlucht - uitstel voor Columbus
Washington, 17 april - De NASA zal dit jaar één shuttle minder lanceren dan gepland. Dit is veroorzaakt door de beschadigde brandstoftank die gerepareerd moet worden. Hierdoor is de lancering van de Europese Columbus module uitgesteld tot 6 december.
Cape Canaveral wordt haven voor ruimtetoerisme
Washington, 13 april - De NASA test dinsdag de landingsbaan van de shuttle voor commerciële doeleinden. Een straaljager zal twee vluchten vanaf de baan maken om het lawaai te meten als hij door de geluidsbarrière gaat.
Drie maanden vertraging voor shuttle
Washington, 11 april - De shuttle Atlantis wordt niet voor 8 juni gelanceerd. De NASA heeft besloten de externe brandstoftank te repareren en niet te vervangen. 
>Lees verder/FOTO

Astronomen vinden water in atmosfeer exoplaneet
Flagstaff, 10 april - Astronoom Travis Barman van de Lowell sterrenwacht heeft waterdamp gedetecteerd in de dampkring van de planeet HD 209458 b.
>Lees meer...

Ruimtetoerist Simonyi aangekomen in ISS
Bajkonoer, 9 april - De Sojoez TMA-10 met aan boord ruimtetoerist Charles Simonyi (zie foto rechts) is gekoppeld aan het ruimtestation ISS. Hij reisde mee met de kosmonauten Fjodor Yoerchikhin and Oleg Kotov. Hij keert op 20 april terug met de huidige ISS bemanning Mikhaïl Tyoerin en Miguel Lopez-Alegria.
China wil maankarretje op kernenergie
Shanghai, 3 april - China ontwikkelt een maankarretje aangedreven door kernenergie dat in 2012 op de maan rond zal rijden. Het karretje is 1,5 m hoog en weegt 200 kilo. Het zal live video uitzenden, en bodemmonsters analyseren. Vorig jaar toonde China een karretje op zonne-energie.
>Lees verder/FOTO

Grotten op Mars hebben meeste kans op leven
Flagstaff, 2 april - Onderzoekers van de universiteit van Northern Arizona hebben op foto's van de Mars Odyssey zeven grotten ontdekt. Volgens hen bieden deze plekken de beste kans om microbieel leven te vinden.
>Lees verder/FOTO
 

 


Lancering AIM (NASA)


stralingsschild


Charles Simonyi

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME

Web Analytics