Nieuwsarchief juli 2005

28 juli - NASA houdt shuttles aan de grond.
Washington- Na bestudering van de videobeelden heeft de NASA besloten voorlopig geen shuttles meer te lanceren. Men wil eerst het probleem van het afbreken van isloatieschuim van de externe tank oplossen.
                   LEES MEER OP DE SHUTTLE PAGINA.
               
- morgen lancering GOES-N.
Cape Canaveral - morgen lanceert NASA een nieuwe weersatelliet, de GOES-N. Na de lancering wordt hij hernummerd tot GOES-13. De satelliet wordt gelanceerd met een Delta-IV raket.

                - Hubble langer in de ruimte.
De Hubble telescoop kan langer in de ruimte blijven. Op grond van nieuwe modellen van de zonne-activiteit is berekend dat de beroemde telescoop tot 2030 in de ruimte kan blijven. Hierbij is er overigens wel van uitgegaan dat er nog een reparatie-missie komt waarbij de telescoop een duwtje omhoog krijgt van de shuttle. Of dat gezien de huidige shuttle-problematiek doorgaat, moeten we afwachten.

27 juli - Bezorgdheid om veiligheid Discovery.
Washington- Na de succesvolle lancering van de shuttle zijn technici druk bezig beelden te analyseren die de bemanning heeft gemaakt van de buitenkant van het ruimteveer. Bij de lancering zijn twee brokstukken vrijgekomen waarvan niet zeker is of ze het hitteschild beschadigd hebben. 
                   >LEES MEER/FOTO

26 juli - China wil ook vrouwen in de ruimte.
Over vijf jaar moet de eerste Chinese een ruimtevlucht maken, zo maakte het hoofd van het bemande ruimtevaartprogramama, Hu Shixiang, vandaag bekend. Behalve piloten komen nu ook wetenschappers in aanmerking omdat hieraan in de toekomst behoefte zal zijn.

21 juli - Discovery dinsdag de lucht in.
De NASA heeft besloten om dinsdag om 16.39 u een nieuwe lanceerpoging te ondernemen voor de shuttle. Of het probleem met de brandstofsensor is verholpen is nog niet duidelijk, dat moet de komende dagen uit tests blijken.

18 juli - Lancering Discovery niet voor vrijdag.
De lancering van de shuttle Discovery zal niet voor vrijdag plaatsvinden. De NASA heeft de storing in de brandstofsensor nog niet opgelost. De lancering zal minimaal vier dagen na het oplossen van dit probleem zijn, zo heeft de NASA meegedeeld. Het lanceervenster loopt tot 31 juli.
LAATSTE NIEUWS: De lancering is nu op zo'n vroegst op 26 juli.

16 juli Drievoudige ster met planeet ontdekt.
Wat tot voor kort als zeer onwaarschijnlijk werd geacht is toch mogelijk gebleken: Een planeet in een baan om een drievoudige ster in het sterrenbeeld Zwaan is ontdekt door astronomen van het California Institute of Technology met behulp van de Keck telescoop op Hawaï. 

15 juli - Shuttle vervroegd met pensioen?
De NASA is in overleg met de Amerikaanse regering om de shuttle gefaseerd met pensione te sturen. De eerste shuttle zou al in 2007 buiten gebruik moeten worden gesteld. Dit zou dan geld vrijmaken voor het versnellen van de bouw van de CEV- de shuttle's opvolger. 

           - Nieuwste foto van Mars

De Europese Mars Express sonde maakte deze foto van de Nicholson-Krater op Mars
>zie foto van de week.

13 juli - Lancering Discovery uitgesteld.
Cape Canaveral - De Lancering van de Space Shuttle Discovery is tot nader order uitgesteld. Oorzaak is een defecte sensor in de externe brandstoftank. De lancering vindt nu op z'n vroegst zondag plaats. 

10 juli - Japan lanceert astronomische satelliet.
Vandaag heeft Japan een nieuwe Röntgen-satelliet gelanceerd, de ASTRO-EII, bijgenaamd Suzaku. De telescoop is in gezamenljik door Japan en de NASA gebouwd. Suzaku is een mythologische vogel, symbool voor vernieuwing.

8 juli - NASA's toekomstplannen uitgelekt.
De NASA gaat twee nieuwe raketten laten bouwen: één zware vrachtraket en een kleine voor het lanceren van de CEV, de opvolger van de Shuttle. 
->Lees meer/foto's.

4 juli - Deep Impact inslaand succes.
Pasadena - Precies op tijd is vanochtend het projectiel van de Deep Impact sonde op de komeet Tempel-I ingeslagen. Hierbij is meer puin losgeslagen dan verwacht. De Europese XMM satelliet heeft al het eerste meetresultaat: er is water aangetoond op de komeet. Spacenews.nl zal de komende dagen meer nieuws over deze missie melden zodra er nieuwe resultaten binnenkomen. 

1 juli - Onveilige shuttle vliegt toch.
Washington - De space shuttle Discovery zal op 13 juli gelanceerd worden, zo heeft NASA directeur Griffin gisteren besloten. Dit ondanks het feit dat nog niet aan alle aanbevelingen is voldaan die de onderzoekscommissie die na de Columbia ramp is ingesteld, heeft gedaan. Op drie punten blijft de NASA nog in gebreke: het versterken van de shuttle, het voorkomen van het vrijkomen van brokstukken en ijs van de externe tank en het beschikbaar hebben van een reparatiekit voor het hitteschild.

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics