Nieuwsarchief juli 2008

Cassini ontdekt een meer op Titan
Pasadena, 31 juli - Metingen van de Cassini-sonde hebben vloeibaar ethaan ontdekt op Titan. Hiermee is bevestigd dat de donkere vlekken op eerdere foto's van het oppervlak inderdaad meren zijn.
>>Lees verder

NASA ontsluit beeldarchief met nieuwe site
Washington, 29 juli - De NASA heeft een enorme hoeveelheid historische foto's en films online gezet. Hiervoor heeft het ruimtevaartbureau een aparte website opgezet:
www.nasaimages.org

Virgin onthult draagvliegtuig voor ruimtetoerisme
Mojave Spaceport, 28 juli - Vandaag was de rollout van de Whiteknight 2, het draagvliegtuig dat Scaled composites heeft gebouwd. Het vliegtuig, dat Eve is gedoopt, gaat het toekomstige Spaceship 2 omhoog brengen naar de lanceerhoogte van 20 km.
>>Lees verder/grote foto
Sojoez-lancering vanaf Kourou in 2009
Moskou, 23 juli - De eerste Sojoez-lancering vanaf de Europese basis in Kourou zal in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden. Dat meldt het Russissche ruimtevaartbureau Roscosmos.
NASA koopt geen Japanse ruimtevrachtschepen
Washington, 22 juli - De NASA ontkent dat het plannen heeft om enkele exemplaren van de Japanse HTV te kopen. Volgens sommige media zou de NASA dat willen om het gat tussen de pensionering van de shuttle en de eerste lancering van de Ares-raket op te vullen. De HTV is vergelijkbaar met de Europese ATV en kan alleen vracht naar het ISS vervoeren.
Jupiters derde rode vlek alweer verdwenen
Washington, 17 juli - De nog maar twee maanden geleden ontdekte derde rode vlek op Jupiter is alweer verdwenen. Dit is kort geleden ontdekt door amateur-astronomen ontdekt en nu heeft ook de Hubble telescoop foto's hiervan gemaakt.
>>Lees verder/FOTO
Nederland gaat mee naar Mars
Utrecht, 7 juli - Nederland investeert acht miljoen in deelname aan de Europese Exomars-missie die in 2014 gelanceerd zal worden. Het geld is voor de ontwikkeling van drie wetenschappelijke instrumenten.
>>Lees verder

Water op de maan gevonden

Amsterdam, 9 juli - Amerikaanse onderzoekers hebben water gevonden in monsters van de maanbodem die door de Apollo 15 astronauten zijn meegebracht. Met nieuwe analysetechnieken is vastgesteld dat er al vanaf het begin van bestaan van de maan water is geweest. Het water is in vulkanische glaskorrels aangetroffen in een concentratie van 46 ppm (deeltjes per miljoen).
Marslander kampt met kortsluiting
Washington, 3 juli - De Phoenix Marslander heeft last van kortsluiting in een van de analyseovens. Onderzoek heeft uitgewezen dat opnieuw inschakelen van de oven weer een kortsluiting kan veroorzaken. Vandaag zal een hapje Marsgrond met een microscoop onderzocht worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics