Nieuwsarchief juni 2005

29 juni - Cassini ontdekt meer op Titan.
De ruimtesonde Cassini heeft op Titan een donkere structuur gefotografeerd die wel eens een meer van vloeibare koolwaterstoffen kan zijn. -> lees meer/foto.

28 juni Lancering Falcon-I verplaatst en uitgesteld.
Vandenberg Air Force Base - De lancering van de commerciële Falcon-I raket wordt verplaatst naar het Kwajalein Atol in de grote oceaan en uitgesteld tot eind dit jaar. De lancering kon pas plaatsvinden na de laatste lancering van de Titan 4 op Vandenberg, en die is uitgesteld tot minstens september.

24 juni - Zonsondergang op Mars.
De Marsrobot Spirit maakte deze prachtige foto van de zon die achter de rand van de Gusev krater zakt. Let op : grote foto, naar rechts en omlaag scrollen.
                   
>zie de planeten.

22 juni - Lot zonnezeil onzeker.
Barentszee: Gisteravond is de Cosmos-1 gelanceerd vanaf een Russische onderzeeër. De satelliet zou een zonnezeil gaan testen, maar doordat de raketmotor voortijdig uitviel is onzeker of de lancering geslaagd is. Grondstations hebben signalen opgepikt die waarschijnlijk van de sonde afkomstig zijn. Dit is al de tweede maal dat de Volna raket niet goed werkt, in 2001 mislukte de eerste poging volledig. De Volna is een omgebouwde kernraket, en niet zoals de Volkskrant vandaag meldt een kruisraket.

20 juni - Moeizame koppeling Progress aan ISS.
Het Russiche vrachtschip Progress-18 is afgelopen zaterdag gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De koppeling moest door commandant Krikalev met de hand worden uitgevoerd. Door een storing in het grondstation lukt het niet om het commando voor automatische koppeling naar de Progress te zenden. Belangrijk onderdeel van de lading is een camera die het hitteschild van de shuttle moet inspecteren als deze aan het ISS gekoppeld is.

18 juni - Eerste aardachtige exoplaneet ontdekt.
Amerikaanse astronomen hebben voor het eerst een aardachtige planeet bij een andere ster ontdekt. Dit is tevens de lichtste exoplaneet tot nu toe met een massa van "slechts" 7 aardmassa's. Leven zal hier niet gevonden worden want de planeet staat zo dicht bij de moederster dat de oppervlakte- temperatuur op 200 à 400 graden wordt geschat.

16 juni - Mars Express antenne volledig uitgeklapt.
Darmstadt- De tweede antennemast van de radarantenne van de Mars Express sonde is met succes uitgeklapt. Dit meldde het grondteam van het ESOC in Damrstadt (het Europese Houston) vandaag.

                 - Foton M-2 missie succes.
Noordwijk- De missie van de Russische Foton M-2 capsule is succesvol afgerond. Gedurende twee weken werden aan boord experimenten in gewichtloosheid uitgevoerd.
Zie ook 31 en 27 mei.

10 juni - Spitzer verrast met Cassiopeia foto.
De spitzer telescoop heeft ontdekt dat Cassiopeia-A, een supernova restant dat als uitgedoofd werd beschouwd, nog steeds actief is. Zie de prachtige foto van dit object.
                 
>FOTO.

8 juni - IJsvulkaan op titan ontdekt.
Op foto's van de Cassini is een vulkaan ontdekt waarvan vermoed wordt dat deze methaan (aardgas) in de atmosfeer spuit.
                 
>FOTO.

              - Hubble toont supernova.
De nieuwste hubble foto toont het restant van een supernova explosie wat een prachtige nevel oplevert.  
                
6 juni - Mars robot bevrijd uit het zand.
De rijdende Marsrobot Opportunity is na vijf weken maneuvreren eindelijk losgekomen uit het duin waarin hij was blijven steken. Letterlijk centimeter voor centimeter is het gelukt om de Opportunity los te wroeten.

5 juni - ESA gaat alleen naar Mars.
Europese regeringen hebben voorlopig besloten om onafhankelijk van de VS een Mars rover te ontwikkelen. Dit komt door de beperkingen van de Amerikaanse exportwetgeving (ITAR). In december wordt een definitief besluit genomen. De ESA zoekt nu meer samenwerking met Rusland en Japan voor nieuwe projecten.

          - Nieuw lanceerplatform en raket voor Rusland.
Moskou - Rusland en Kazachstan hebben besloten een nieuw lanceerplatform, Baiterek, te bouwen op de basis Baikonoer. Dit platform moet in 2008-2009 klaar zijn en zal gebruikt worden om de nieuwe Angara-raket te lanceren. 
                      -> Meer info en foto.

1 juni - Nieuwste foto Spitzer telescoop.
Een prachtige opname van de Spitzer telescoop toont de Eta Carinae nevel waar veel sterren geboren worden.
                

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics