Nieuwsarchief maart  2005

31 maart - Virgin heeft ontwerp ruimtevliegtuig klaar.
Bombay - directeur Richard Branson van Virgin Galactic heeft aangekondigd dat het ontwerp van zijn ruimtevliegtuig VSS Enterprise klaar is. De bouw zal over drie maanden beginnen en de eerste vlucht met hem en zijn familie als eerste ruimtetoeristen zal over twee en een half jaar plaatsvinden.

30 maart - NASA stelt lanceerdatum DART vast.
Zie agenda.

29 maart - Pakistan lanceert eigen satellietproject.
Islamabad: President Musharaff van Pakistan heeft toestemming gegeven voor de bouw van een eigen aardobservatie- en communicatiesatelliet. Tevens wordt er een eigen raket ontwikkeld waarmee deze satelliet gelanceerd moet worden.

                     - ESA astronaut half jaar naar ruimtestation.
ESA-astronaut Thomas Reiter gaat deze zomer voor een half jaar naar het ISS. Dit maakte de commandant van de volgende bemanning het station, Krikalev, vandaag bekend. Het is voor het eerst dat een Europeaan zo'n lange ruimtevlucht gaat maken.

25 maart - Deep Impact ziet wazig.

De NASA heeft een probleem met de komeetsonde Deep Impact. Tijdens een test bleek één van de vier apparaten, het High Resolution Instrument (HRI) niet scherp te zien. De NASA heeft nog hoop dat het probleem kan worden opgelost.

23 maart - Noordwijk Space Expo heropend.
Vanaf vandaag is de Space Expo in Noordwijk weer open voor het publiek. De tentoonstelling is grondig verbouwd en voor een groot deel vernieuwd. Er zijn nu veel meer interactieve onderdelen. Zo kun je oefenen in het besturen van de Europese robotarm (ERA) en is er een ruimtevaartquiz. 
                    Binnenkort foto's van de expo op deze site! 

               - Israël en Frankrijk naar Venus.
Israël en Frankrijk hebben aangekondigd samen een sonde naar Venus te sturen. Israël gaat hem bouwen en een Franse raket zal hem lanceren. Welke raket (anders dan de Ariane) hiermee bedoeld wordt, is niet duidelijk. De ESA lanceert dit jaar nog een missie naar Venus (zie agenda).

22 maart - India gaat naar de maan.
Parijs: De ESA-raad heeft unaniem een samenwerkingsverdrag met India goedgekeurd. India gaat samen met de ESA een maansonde, de Chandrayaan-1 lanceren. 

17 maart - Atmosfeer ontdekt op Enceladus
De Cassini sonde heeft ontdekt dat de Saturnusmaan Enceladus een atmosfeer heeft. Wetenschappers denken dat deze in stand wordt gehouden door vulkanisme, geisers of door gassen die uit het oppervlak van de ijsmaan ontsnappen. Hiermee is Enceladus de tweede Saturnusmaan met een atmosfeer.

14 maart - Europa wil met Amerika naar Europa
ESA's wetenschapsdirecteur prof David Southwood heeft de NASA uitgenodigd om samen een missie naar de Jupitermaan Europa uit te voeren. Hij wil hiermee voortborduren op de succesvolle Cassini-Huygens missie naar Saturnus en Titan. Wetenschappers vermoeden onder de dikke ijskorst van Europa een zee van vloeibaar water waarin leven zou kunnen voorkomen.

11 maart - Einde nadert voor Voyagers.
Volgens het blad Nature zou de NASA besloten hebben om de missie van de beroemde Voyage-sondes in oktober te stoppen. De sondes die inmiddels het zonnestelsel hebben verlaten, worden het slachtoffer van bezuinigingen.

9 maart - PvdA wil Nederlandse NASA.
Vandaag bespreekt een tweede-kamer commissie het Nederlandse ruimtevaart beleid. PvdA Woordvoerder Luuk Blom zal hierin pleiten voor één instituut  waarin wetenschappers, bedrijfsleven en overheden samenwerken om de Nederlandse positie te versterken.

              - Geen Chinese vrouwen de ruimte in.
Er komen voorlopig geen vrouwelijk Chinese ruimtevaarders. Hoofdontwerper Qi Faren van het Chinese Shenzhou 6 ruimteschip heeft dit laten weten. Kandidaten moeten minimaal 600 vlieguren op een straaljager hebben en er is nog lang geen vrouwelijke piloot te vinden die hieraan voldoet.

3 maart - Rusland lanceert slakken naar ISS.
Een Russisch Progress bevoorraadingsschip heeft aangelegd bij het Internationaal ruimtestation ISS met onder andere vijftig slakken aan boord. Deze zullen gebruikt worden voor onderzoek naar gewichtsloosheid.

 

 

 

 

 

 


    Thomas Reiter (foto ESA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics