Nieuwsarchief oktober 2006

Hubble krijgt toch opknapbeurt
Washington, 31 oktober - Er komt toch een onderhoudsvlucht van een space shuttle naar de Hubble telescoop. Dat heeft NASA-directeur Griffin zojuist bekendgemaakt. Hij acht de shuttle nu veilig genoeg hiervoor. De vlucht, STS-125, zal in 2008 plaatsvinden.
>Lees verder/foto

Dinsdag beslissing over Hubble-reparatie
Washington, 28 oktober - Dinsdagmiddag 0m 16.00u zal NASA-directeur Griffin bekend maken of er een laatste onderhoudsmissie voor de Hubble-telesecoop komt. Dit wordt bepaald door de vraag of de NASA de shuttle veilig genoeg vindt na de Columbia-ramp van 2003.
>Lees verder/foto

Problemen met koppeling Progress aan ISS
Washington, 28 oktober - Donderdag is de Progress gekoppeld aan het internationaal ruimtestation. De koppeling is echter niet helemaal goed verkopen. De luiken zijn wel geopend zodat de bemanning met uitladen kon beginnen, maar er zijn problemen met een antenne van het Kurs automatisch koppelings- systeem van de Progress.
>Lees verder/foto
NASA lanceert STEREO sondes voor 3D opnamen zon
Washington, 26 oktober - Afgelopen nacht zijn met succes de twee STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory)-sondes gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Deze sondes gaan onderzoek doen naar zonnevlammen en straling van de zon en zullen als eerste 3D-beelden van de zon leveren.
Progress onderweg naar ruimtestation
Baikonoer, 24 oktober - Vandaag is het Progress M-58 vrachtschip naar het ISS gelanceerd. Aan boord zijn onder andere onderdelen voor de Russische zuurstofgenerator Elektron die al diverse malen is uitgevallen. De koppeling vindt donderdag plaats.
Ansari looft 7 miljoen uit voor maanvlucht

Moskou, 23 oktober - Anousheh Ansari, de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, heeft een prijs van zeven miljoen euro uitgeloofd voor het bedrijf dat als eerste een commerciŽle vlucht rond de Maan uitvoert.
China gaat ook in ruimtetoerisme
Beijing, 20 oktober - China wil in de nabije toekomst ook ruimtereizen voor toeristen aanbieden. Dat heeft het hoofd van het Chinese ruimtevaartbureau CNSA, Sun Laiyan, deze week aangekondigd. 
Zoek zelf mee naar exoplaneten!
20 oktober - Het SETI-instituut negint een project waarmee het nu mogelijk is om met je eigen PC mee te zoeken naar exoplaneten. Hiervoor is een screensaver ontwikkeld waarin het zoekprogramma zit. 
Kijk op www.planetquest.org
Kans op maanwater minimaal
Amsterdam, 20 oktober - De kans dat er waterijs aanwezig is op de zuidpool van de Maan blijkt zeer klein. Op nieuwe radaropnamen met onder andere de beroemde Arecibo-telescoop is geen ijs gevonden in het zuidpoolgebied. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor toekomstige maanmissies.
Nieuwe Sojoez raket lanceert nieuwe weersatelliet
Baikonoer, 19 oktober - Na zes mislukte pogingen is het dan toch gelukt. De eerste lancering van de nieuwe Sojoez 2-1A raket is gelukt. De raket bracht de Europese Metop-A weersatelliet in een polaire baan. 
>Lees verder/foto
Lancering weersatelliet nu donderdag
Baikonoer, 18 oktober - De lancering van de Metop-A is vandaag geschrapt door slecht weer. De lancering staat nu voor donderdag 18.28 uur gepland. Het is tevens de eerste lancering van een nieuw type Sojoez raket, de Sojoez 2-1A.
>Lees verder/foto

Lancering Metop-A uitgesteld
Baikonoer, 17 oktober - Slechts enkele seconden voor de start is de lancering van de Europese Metop-A satelliet afgebroken. Wat er mis is, is nog niet bekend.
Vandaag lancering nieuwe Europese weersatelliet
Parijs, 16 oktober - Vanavond, 17 oktober, om 18.28 zal eindelijk een nieuw type Europese weersatelliet gelanceerd worden. De Metop-A zal door een Sojoez raket in een polaire baan om de Aarde worden gebracht. De lancering is langdurig uitgesteld door problemen met de raket en later met de satelliet.
Exoplaneet vlakbij de Aarde ontdekt
Washington, 10 oktober - Amerikaanse astronomen hebben met behulp van de Hubble telescoop en enkele Aardse telescopen een planeet ontdekt rond de ster epsilon Eridani. Deze staat op slechts 10,5 lichtjaar van de Aarde. De planeet is zo groot als Jupiter.
>Lees verder

Hubble ontdekt supersnelle planeten
Baltimore, 4 oktober - Amerikaanse astronomen hebben met de Hubble telescoop 16 mogelijke exoplaneten ontdekt. Vijf hiervan vormen een nieuwe soort. Ze racen in amper een dag om hun ster.
>Lees verderRadarfoto van de zuidpool 
van de Maan

  Ansari in het ISS

Metop-A op het lanceerplatform
Metop-A op de Sojoez raket

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics