Astero´den/planeto´den, kometen

NASA plant ruimtetelescoop om astero´den op ramkoers op te sporen
13 juni 2021 - De NASA heeft de bouw goedgekeurd van de NEO Surveyor, een infrarood ruimtetelescoop die NEO's, astero´den die mogelijk op de aarde zouden kunnen botsen, gaat opsporen. Zie ook de lange-termijn agenda.

Foto rechts:NASA 

Astero´de -sonde klaar voor terugreis
9 april 2021 - De OSIRIS-REx sonde van de NASA is op 7 april voor het laatst over de astero´de Bennu gevlogen en drijft er nu langzaam van weg. Op 20 oktober vorig jaar heeft de sonde een bodemmonster van Bennu genomen. Op 10 mei zal de terugreis naar de aarde beginnen, die twee jaar duurt.

 

Sonde levert stof van planeto´de af

6 december 2020 -De Japanse ruimteaart organisatie JAXA heeft de capsule van de Hayabusa-2 ruimtesonde geborgen in de woestijn van AustraliŰ. De capsule bevat 100 miligram stof van de planeto´de Ryugu. 

De rode cirkel is waar de monsternemer het oppervlak heeft geraakt. De groene cirkel is de landingsplek.


foto (c) JAXA

september 2020 - NIEUW! Help mee om Vesta in kaart te brengen. Kraters, maar ook het puin dat er omheen is uitgeworpen en andere ongewone kenmerken op dit raadselachtige hemellichaam.

Kijk op cosmoquest.org 

Lancering Dawn uitgesteld tot maandag
6 juli 2007 - De lancering van de Dawn sonde naar de astero´den Ceres en Vesta is niet eerder dan 15 juli. Dawn zal in 2011 Vesta passeren en in 2015 Ceres.

Foto rechts: De Dawn tijdens een spintest. (c) NASA

Stardust @home - Help mee aan het analyseren van de Stardust resultaten.

De Planetary Society zoekt vrijwilligers die mee willen werken aan  het analyseren van de gegevens van de Stardust missie. Van het verzamelde stof worden grote aantallen foto's gemaakt van elk laagje materiaal. Je kunt zelf een aantal van die foto's onderzoeken op de aan wezigheid van sterrenstof. Je moet wel eerst een test doen om je vaardigheid hierin te bewijzen. Aanmelden kan vanaf medio maart, maar vooraanmelding is nu al mogelijk.

UPDATE: Het project is beŰindigd. Voor de resultaten zie de Stardust @home pagina van de Planetary Society. 


Stardust bij komeet Wild-2

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME