ESA

Alle foto's (c) ESA   ATV (vrachtschip)

  Columbus (Module ISS)

  Rosetta (komeetsonde)

Cryosat (milieusatelliet)

Metop-A (Weersatelliet)

 

Planck satelliet stuurt eerste foto
17 september 2009 - De Europese Planck ruimtetelescoop, die tegelijk met de Herschel is gelanceerd, heeft zijn eerste resultaten naar de aarde gestuurd. Het is de groene band die op de foto hiernaast is geplakt op een zichtbaar-licht foto van de melkweg. Planck meet de achtergrondstraling van het heelal waarmee meer kennis wordt verkregen over het ontstaan daarvan.
 
ESA heeft zes nieuwe astronauten
Parijs, 20 mei 2009 - De ESA heeft vandaag zes nieuwe astronauten aan de pers voorgesteld. Ze zullen in september met hun basistraining van anderhalf jaar beginnen. Er is één vrouw bij de nieuwe ruimtevaarders. Het zijn:

1. Samantha Cristoforetti, Italië
2. Alexander Gerst, Duitsland
3. Andreas Mogensen, Denemarken
4. Luca Parmitano, Italië
5. Timothy Peake, Engeland
6. Thomas Pesquet, Frankrijk

 
  De nieuwe astronauten met in het midden ESA directeur 
  bemande ruimtevaart Mw. Di Pippo
Lancering Herschel en Planck succes
Kourou, 15 mei 2009 - De infraroodtelescoop Herschel en de astronomische satelliet Planck zijn onderweg naar hun positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. De twee instrumenten hebben inmiddels hun eerste signalen naar de aarde verzonden.

(foto ESA)

 

 

 

ESA ministersconferentie 'totaal succes'
Den Haag, 26 november - De ESA ministersconferentie heeft vandaag een aantal belangrijke besluiten genomen. Zo gaat de Exomars-missie definitief door, en wordt het basisbudget met 2,5 procent verhoogd. Het wetenschapsbudget gaat zelfs met 3,5 procent omhoog. "De conferentie is een totaal succes', liet ESA-directeur Jean-Jacques Dordain op de persconferentie na afloop weten. 

De lancering van Exomars, een Marswagentje dat met een boor is uitgerust, is uitgesteld tot januari 2016. Oorspronkelijk was deze voor 2011 gepland. De kosten zijn gestegen tot 1,2 miljard euro, terwijl het ESA budget 1 miljard is. "We zijn in gesprek met andere landen over samenwerking en anders zal de missie aangepast worden om binnen het budget te blijven", aldus Dordain. 

Enkele van de nieuwe programma's die zijn vastgesteld zijn:

** ARV: Automatic Re-entry Vehicle. De opvolger van de ATV die ook vracht terug kan brengen naar de aarde.
** een nieuwe bovenste trap voor de Ariane-5
** De IXV: Intermediate Experimental Vehicle. Een test voor een terugkeercapsule die met de nieuwe Vega raket gelanceerd gaat worden. 

 
  Een concept van Exomars (foto ESA)

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME